Wednesday, October 10, 2018

 

DESGOVERN TOTAL - art. Blogesfera socialista


DESGOVERN TOTAL.
La descomposició del procés, va fent el seu curs, de manera constant i inevitable. Les mentides i falsedats, sempre tenen data de caducitat, i ara es van coneixent les interioritats de les accions, dutes a terme l’any passat, i es lògic treure’n conseqüències. Queda molt camí per recórrer, però la bola de neu s’anirà fent més i més gran, a mesura que la realitat vagi imposant les seves regles.
Pretendre, assolir la independència, sense comptar amb una amplíssima majoria social, molt superior al 50% , és un primer requisit en qualsevol país democràtic del món. Pensar que un Estat pluricentenari, democràtic, immers en una UE, carregada de problemes, podria facilitar o no posar traves a una independència exprés, era viure en la inòpia. I encara més, imaginar trobar recolzaments, en altres indrets.
En fi, que el conte de la lletera, aplicat al procés, arriba a la seva fi, que no vol dir que el conflicte no continuï per molts i molts anys. La societat catalana s’ha fraccionat, i costarà molt recosir l’estropici fet. Agradi o no, haurem de conviure amb divisions , en múltiples aspectes, que ja son visibles, a dia d’avui. Posem alguns exemples.
Moltes famílies han optat per no fer determinades celebracions, per evitar, trobar-se amb conflictes greus, que posin en perill un mínim de convivència i tractabilitat. Molts actes culturals, cívics, esportius ...son obviats, ignorats, o torpedinats, per entendre que comportaran discursos, actes a favor del procés, o coses similars, i es prefereix quedar-se a casa, o anar a un altre lloc. Bars, restaurants, comerços ...decantats per una opció o una altra, son ignorats i evitats, per l’altra opció...i així, podríem seguir amb altres exemples d’un fraccionament de la societat civil, com mai hauríem cregut veure.
Afegit a tot plegat, veiem com els partits independentistes, han pres direccions diferents, davant la realitat. Uns creuen poder mantenir un pols a l’Estat o a la Justícia, ni que sigui verbal i gestual, però altres, han vist tancades les opcions del passat, i volen anar per altres camins, que no portin a trencar amb l’estat de dret.
Fruit d’aquesta diferent visió, és el trencament de la sintonia parlamentària entre Junts x Cat i ERC, que ahir es va visualitzar en el Parlament de Catalunya, i que significa anar per camins diferents, encara que alguns vulguin minimitzar els fets.

El més greu de tot plegat, és que no hi ha govern efectiu. De fet, portem prop de 6 anys, amb governs de transició, incapaços de prendre decisions a mig i llarg termini. Gestionen el dia a dia, i encara en tot allò que no comporta decisions importants. No tenim president, pròpiament dit, i per tant, el desgovern és total.  Estem en un regne de taifes, en el qual cada conseller/a, fa el que li sembla, sense una coordinació global, ni efectiva. En resum, tot queda congelat a l’espera d’aconteixements futurs que ningú pot predir ni organitzar. Mentrestant el país s’acostuma a sobreviure sense govern. Increïble escenari presidit pels qui es diuen patriotes de pedra picada.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?