Thursday, September 20, 2018

 

INVASIÓ BOLETAIRES - art. Diari de Terrassa


INVASIÓ BOLETAIRES.
La natura és sàvia i no sempre es comporta com alguns entesos voldrien. Aquest any, hem tingut pluges per donar i per vendre, i molts predeien una tardor de bolets a dojo...bé de moment, el que veiem son molts, molts i molts boletaires, i no tants bolets.
Cada any per aquesta època, el món rural pateix una transformació enorme, degut a una autèntica invasió de boletaires, amb comportaments , no sempre adients al lloc on es troben. Com sempre, la generalització no és justa, però que un petit percentatge, cregui que el món és seu, i el territori, encara més, n’hi ha prou per amargar l’existència de pagesos i ramaders.
Aquest allau de boletaires, es limitava, anys enrere als caps de setmana. Ara ,no. Ara podem veure centenars de vehicles pujant i baixant, qualsevol dia de la setmana, a qualsevol hora de la matinada, mati o tarda. Es a dir, la massificació es produeix al llarg de tota la temporada, de manera que la natura no es pot recuperar, i zones riques, es van empobrint, fins a límits insostenibles.
Tenim, doncs, un problema de sostenibilitat. En tenim altres, com de seguretat viària, amb milers de vehicles, pujant i baixant, per carreteres secundàries, aparcant en qualsevol lloc i de qualsevol manera, entorpint passos de bestiar, o entrades i sortides a camins rurals o forestals...Als dos esmentats, hi hem d’afegir el de les deixalles escampades per la muntanya, algunes d’elles , molt perilloses per vaques i vedells que se les poden empassar, amb resultat de mort.
Derivat d’aquest allau, hi ha el desconeixement d’alguns comportaments realment costosos per pagesos i ramaders, com és el trencament de vailets ( fils que tanquen finques) , la qual cosa provoca sortides de bestiar de la finca pròpia per anar cap a d’altres de veïnes, o més perillós encara, anar cap a la carretera amb el greu perill de provocar accidents. Que cada dia, el pagès – ramader, hagi de repassar els vailets, per veure si els han trencat, o passar hores i hores, perseguint bestiar per la muntanya, suposa una pèrdua de temps i d’energia, inimaginable.
Així, doncs, benvinguts siguin els bolets, però ha de canviar enormement la cultura de molts boletaires. En el món rural, hi ha persones que es treuen un sobre sou, cada temporada , que els permet tancar l’any de manera molt més positiva. S’entén també la necessitat de la gent de ciutat de sortir i esbargir-se, amb una activitat tant natural, com la de buscar bolets. Ara bé, tothom ha de ficar-se al cap, que la natura no es menja les deixalles, no es recupera d’un dia per l’altre, que els vailets, hi son per delimitar les finques de pastures, i que tot el que hi ha a l’aire lliure, s’ha de procurar deixar-lo com s’ha trobat.
Si els canvis no es produeixen ràpidament, en el bon sentit, anirà avançant la idea del carnet del boletaire, i la limitació de l’accés als boscos. Per desgràcia, la massificació va creixent, i s’hi ha de posar límits, si volem preservar el medi natural. Estem en plena època boletaire, és un bon moment per reflexionar sobre el comportament de cadascú, i sobre com es comporten els altres. Ningú s’estranyi si les limitacions van prenent cos, perquè la sostenibilitat està en perill.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?