Monday, September 17, 2018

 

FONS PER A REFUGIATS - art. El SEtmanari Berguedà

FONS PER A REFUGIATS.
Dos anys enrere, Creu Roja i l’ajuntament de Berga, varen acordar, presentar candidatura per acollir refugiats, a la vista de les conseqüències de la guerra de Síria, per una banda i d’altres conflictes, en molts altres indrets del món. Estàvem en plena campanya de “Volem acollir”, i si es vol passar de la teoria a la pràctica, res millor que donar el pas.
El pas, consistia en presentar candidatura, davant el govern central, per tal de ser avaluats i considerats, punt d’acollida. La proposta, ben pensada i estructurada, va ser acceptada i al cap de poc temps començaven a arribar els primers refugiats, del contingent establert per la UE. Cal saber que de refugiats n’arriben per múltiples indrets, la majoria dels quals, de forma desordenada. En el cas, dels de la UE, es pretén acollir-los, de forma ordenada i coordinada, entre estats membres, autonomies, ajuntaments i entitats col·laboradores.
De fet, en el repartiment fet per la UE, li tocava a Espanya un contingent proper a les 18.000 persones. Contingent que va arribant poc a poc, a raó d’unes mil persones per tanda. A Berga, han arribat ja tres contingents d’unes cinquanta-cinc persones, cadascú, i dintre de poc arribarà el quart. La idea és donar-los-hi sis mesos per preparar la integració, aprenent l’idioma o idiomes. Aquí troben la oportunitat d’aprendre castellà i català, conèixer costums i tradicions, arreglar documentació i preparar-se per a volar sols.
Això que s’escriu en quatre ratlles, suposa un immens esforç en tots els àmbits, amb unes necessitats grans, de treballadors, voluntaris i societat, en general. Un dels problemes afegits, és que alguns dels que han arribat, no reben la condició de refugiat per part del govern central, per diversos motius, i queden exclosos de les ajudes i proteccions que tenen els altres.
Així, és com als problemes d’uns, se n’hi afegeixen altres, que precisen disposar de mitjans humans, tècnics i econòmics per poder-los encarrilar. Un dels més grans problemes, és el de trobar vivenda. Hi ha un cercle viciós, molt complicat de trencar, en el sentit que molts propietaris i immobiliàries, exigeixen contracte de treball per llogar un pis, i sino en tenen es troben sense poder-accedir-hi, complicant , encara més el poder buscar treball, en unes condiciones mínimament adequades.
Si la Generalitat o els ajuntaments, tinguessin molts pisos socials, el problema tindria més fàcil solució, però això no és així. Es per aquest motiu que el conjunt d’alcaldes de la comarca, vàrem obrir un debat sobre com podíem col·laborar a facilitar l’acollida i arrelament d’aquestes persones a la comarca, participant-hi tots, de manera solidària. Es el que es va aprovar deu dies enrere, en reunió tinguda a Vallcebre, en la qual es va acordar unes aportacions, proporcionals al nombre d’habitants, amb l’objectiu de crear un fons de cinquanta mil euros anuals.

Aquest fons permetrà resoldre una part de les dificultats per encaixar i integrar les persones vingudes i farem realitat la voluntat de “volem acollir”. Es una bona mostra de coordinació i solidaritat, dels trenta-un municipis que conformen la comarca del Berguedà. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?