Monday, August 13, 2018

 

PRO-RESTAURACIÓ ORGUE- CATEDRAL DE SOLSONA - art. Nació Digital Solsona



PRO – RESTAURACIÓ ORGUE – CATEDRAL DE SOLSONA.

En aquestes mateixes pàgines, he dit, en anteriors ocasions que sóc un “consumidor” habitual dels concerts de l’AIMS ( acadèmia internacional de música de Solsona), des la seva primera edició, i ja en porta 17.
Ahir, diumenge dia 12, vaig assistir a un de molt especial, pel fet de que el principal protagonista, era l’orgue de la catedral, el més important de Catalunya, en tant que orgue històric, i veritablement el concert va ser excepcional. Per l’intèrpret, i pel propi instrument, molt millor del que m’havia imaginat.
En totes les visites, fetes a la catedral, havia admirat l’orgue, pensant estava en plenitud de funcions i manteniment. La realitat, ahir ens la varen explicar, exposant la necessitat de procedir a una restauració a fons de l’instrument, per tal de posar-lo a dia, i donar-li vida, pels propers segles.
Es van prometre més detalls, de qüestions tècniques i econòmiques, pels dies de la Festa Major de Solsona. Bé, esperem aquest temps per saber-ne els detalls, però , d’entrada vull animar la gent de Solsona a tirar endavant la restauració. Quan es té un monument, sigui en forma d’edifici, sigui en forma d’instrument, necessitat de posar-lo al dia, millor no esperar, perquè moltes vegades, l’espera produeix danys més irreversibles que compliquen la restauració.
Segur serà car, perquè desmuntar-lo peça a peça, comprovar-ne l’estat, reproduir alguns detalls, i tornar-lo a muntar, és feina d’un especialista destacat, i tampoc n’hi duen haver-n’hi gaires a tot el món.
Ara bé, tenir un bon instrument, posat al dia, justifica organitzar més concerts, i donar-li vida, en moltes ocasions durant l’any, sigui en els oficis religiosos, sigui als amants de la música, per tant, caldria estudiar la viabilitat de la restauració, quan més aviat millor.
Dit això, animo als lectors d’aquest article, a consumir concerts de l’AIMS. Bé, de tota mena d’organitzacions, però els de l’AIMS tenen la virtut de conjuntar estudiants de música d’arreu del món, els quals en ben pocs dies, son capaços de preparar i oferir concerts de molt alt nivell, i de fer-ho en espais emblemàtics de la capital, o de municipis propers.
Iniciatives com aquesta, demostren que es poden fer grans coses, en municipis relativament petits, o molt petits. Sempre ens imaginem grans esdeveniments, només en grans ciutats, i en aquest cas, no és així. Durant els dies que dura l’Acadèmia, pots veure nois, noies, carregats amb els seus instruments per tota la ciutat, i es pot assistir a alguns dels programa d’assaig que son una joia , pels amants de la bona música.
En resum, queden encara uns pocs dies per aprofitar aquesta ocasió i col·laborar en el manteniment d’aquesta iniciativa. Les noves tecnologies ens permeten accedir al programa territorial, per saber, en quins llocs i hores s’ofereixen concerts. El darrer tindrà lloc el proper diumenge dia 19 , en el Teatre Comarcal de Solsona, a les 20 hores. Es una bona ocasió per escoltar un concert de primer nivell, i convertir- se en un consumidor de bona música, pels propers anys.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?