Monday, August 27, 2018

 

NO VULL DECIDIR ¡ - art. Nació Digital Solsona

NO VULL DECIDIR ¡
Encara recordo la perplexitat que em produïa de ben petit, quan en determinats jocs, o en altres àmbits, algú em preguntava, “ a qui estimes més , al teu pare o a la teva mare ?”.  Era una confrontació o un dilema inexistent, perquè mai m’hagués atrevit a triar. Davant aquesta tessitura, o no contestava, o els hi deia que a tots dos, sense cap preferència. I mira que eren ben diferents un de l’altre, dintre de les seves especificitats, com ho som , tots i cadascun de nosaltres mateixos.
Poso aquesta anècdota, que segur tots hem viscut, en els àmbits respectius, per reflexionar sobre els primers temps del procés sobiranista. Em considero espanyol, sense cap contradicció en sentir-me profundament català. He viscut la catalanitat com un dret, i alhora un deure, de conèixer, estimar i impulsar els nostres trets fonamentals. Vaig aprendre a escriure el català, de manera autodidacta, comprant llibres de gramàtica, i empollant-me totes les regles com per escriure’l en bones condicions. I no solament això, sinó que l’he ensenyat a d’altres catalans i en els darrers anys, a immigrants de tot el món, en tant que voluntari de Creu Roja.
En els meus temps joves, vaig aprendre a tocar la guitarra per acompanyar-me en recitals de cançó catalana, en terres llunyanes, a Suïssa i territoris propers, on treballava i estudiava. He llegit, escrit, escoltat i vist milers de documents, procedents de les més variades temàtiques i situacions, de manera que ningú pot dir que no he practicat la “catalanitat”, o he estat i sóc un catalanista convençut.
De fet la meva militància socialista, des de fa quaranta anys, és fruit d’haver trobat el partit adequat per defensar les idees i posicions, sense cap contradicció. Arribats en aquest punt, era lògic el trasbals que podia provocar que el nostre govern, ens volgués portar a triar. A fer ara, a la nostra edat, el que no vàrem fer, quan érem petits. El mal anomenat “dret a decidir”, de fet, era una exigència encoberta, de triar entre una realitat i una altra, com si fossin contradictòries o no podessin compaginar-se.
L’astúcia o la mala fe, per no dir el mal ús de les noves tecnologies, els mitjans de comunicació públics, i altres males arts, varen anar alimentant el desprestigi de tot l’espanyol, enaltint tot el català, inventant greuges quan fes falta, o creant història pròpia quan es necessitava. Es increïble el grau de tergiversació de la història, pròpia i de la aliena, com per vendre el que sigui. S’ha arribat a uns extrems de propaganda i falsedat, impròpies d’una democràcia. Tot per l’anomenat “dret a decidir”, quan en realitat el que s’exigia era el dret a trencar la convivència, l’estat de dret, i la realitat internacional. Els mitjans per aconseguir-ho es declaraven legítims, perquè servien als propòsits dels impulsors del trencament.
Hem arribat, però, a un punt en que les falsedats han aparegut, i s’han aclarit molts enganys, si bé tot s’embolcalla en una lluita contra “l’Estat opressor”, mantenint les falsedats, i buscant com continuar enganyant als més fanatitzats. De fet, en aquest procés, s’ha pogut comprovar com de fàcil és vendre fum, desprestigiar l’adversari, incentivar les més baixes passions, fomentar l’odi...per cridar a la mobilització i al trencament de la convivència i l’estat de dret. No hi ha barreres, no hi ha límits. Tot s’hi val, emmascarant grans paraules, sota objectius inexplicables. Tots els catalans, amb tots els espanyols, hem decidit el nostre destí en una trentena d’eleccions en els darrers quaranta anys. Ens hem comptat pel dret i pel revés, i som àmplia majoria els qui volem mantenir-nos fidels a la legalitat. No ens vulgueu fer triar perquè no hi ha contradicció ni impediment en poder ser alhora, catalans, espanyols, i per damunt de tot europeus, i ciutadans del món. Ja hem decidit, i ho hem fet, en múltiples ocasions.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?