Friday, June 29, 2018

 

UN PRESIDENT POC INFORMAT - art. Diari de Terrassa


UN PRESIDENT POC INFORMAT.
Permeteu-me un parèntesis, per no parlar del món rural, i marxar a Suïssa, el país que considero la meva segona pàtria, per la raó d’haver-hi viscut, treballat i estudiat ,durant 7 anys, entre 1972 i 1979. Ho faig, motivat per la presentació del llibre “El quadern suís” del president Quim Torra, en el qual exposa tot un seguit de consideracions, ben poc fonamentades del sistema suís, i en calla , algunes altres que no serien de rebut. M’explico.
A diferència de l’ex president Pujol, que tant aviat  volia copiar Suècia, com Letònia, o Dinamarca, el president Torra, posa Suïssa com a model, i així ho exposa en aquest llibre, basat en la seva experiència, pels divuit mesos viscuts allà. Simplificant, elogia que en aquell país, es pugui “viure” en un sol idioma, segons el Cantó , i que es faci ús dels referèndums, amb una naturalitat i reiteració , mai vistes, en cap altre país del món. Considera que mai Espanya se li pot semblar i que el federalisme que es predica aquí, res té a veure amb el que es practica, allà...
He llegit els extractes apareguts en els mitjans de comunicació i ja procuraré llegir-me tot el llibre per veure-hi la sesgada visió que els nacionalistes sempre procuren imposar a les seves propostes. Però només amb les parts llegides ja es pot veure, la poca informació o els invents que transmet, amb ben poca base fonamentada.
Suïssa va néixer com una Confederació , el dia 1 d’agost de 1.291, i va esdevenir Federació amb la primera Constitució de 1848, seguida de la segona l’any 1874, i la ben recent tercera, l’any 1999. D’ençà la primera Constitució s’han dut a terme prop de 600 referèndums, de caràcter federal ( nacional) i molts d’altres de caràcter cantonal ( regional) o municipal. Es procura sempre agrupar-los, per evitar la multiplicació de dies electorals. Aquest sistema de cridar a les urnes per a multitud de temes importants, es la base de la democràcia directa, una de les més perfeccionades del món.
Ara bé, la manera de mostrar el sistema suís, per part del president Torra, està molt allunyada de la realitat, pel que fa a pensar que cada Cantó ( Suïssa consta de 26 Cantons) té el seu propi idioma, i tothom “viu” només en aquest idioma. En absolut. Suïssa té quatre idiomes nacionals, però tres d’oficials. Es a dir, l’alemany, el francès, l’italià, i el reto-romà , son tots nacionals, però només els tres primers son oficials, per a totes les gestions i tràmits. El reto-romà, el parla un 1% de la població del país, aproximadament.  Allà ,és norma parlar tres o quatre idiomes, i es “viu” aquesta riquesa i pluralitat, en la totalitat del país, sense compartiments estancs, com vol fer veure el president Torra.

Però, més important que això. Quan elogia la democràcia directa, i la falta de por a les urnes, amb un ús generalitzat dels referèndums, no explica que a Suïssa, un referèndum d’autodeterminació ,NO SERIA POSSIBLE.  La Constitució permet impulsar referèndums, per diferents vies, però no per decidir sobre determinats temes vitals, com seria el trencament del país. Es més, per a la formació d’un nou Cantó, han de ser consultats tots els suïssos, i no només els que es vulguin independitzar. Vaig assistir , en viu i en directe, a la creació del 26è Cantó de Suïssa, quan el Cantó del Jura, es va segregar del Cantó de Berna, la capital, i va ser tot el país que ho va decidir. I puc assegurar que a Suïssa, un 6 i 7 de setembre de 2017, no s’hagués permès el trencament del Reglament del Parlament, ni de l’Estatut i la Constitució, com es va fer aquí. Impensable, perquè el dia 8 ,a primera hora del matí, la legalitat hagués retornat de forma immediata. En un país seriós i rigorós, les lleis son àmplies i segures, però molt dures quan es pretenen vulnerar. Veig que el president Torra, va estar massa poc temps en el país, com per aprendre’n l’immens llegat democràtic que conté. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?