Thursday, June 14, 2018

 

REFUGIATS, DIFICULTATS D'INSERCIÓ - art. Nació Digital Solsona



REFUGIATS , DIFICULTATS D’INSERCIÓ.
Segur que la immensa majoria, hem aprovat la decisió del govern espanyol ,d’acollir els 629 immigrants, reclosos en el vaixell Aquarius. No es podia permetre una nova tragèdia, afegida a tantes i tantes que contemplem, pràcticament cada dia. S’ha de poder fer front a aquesta allau amb decisions eficients i ràpides, i la primera és acollir-los, en situacions d’emergència, però la més efectiva, és ajudar-los en els països d’origen.
Ahir, vaig assistir a l’Assemblea anual del Fons Català de Cooperació, celebrada a Granollers, i allà es pot veure el fruit de la cooperació en països tant llunyans com Amèrica Central, Nord d’Àfrica, o l’Africa subsahariana. Queda clar que si s’inverteix, hi ha resultats immediats i clarament positius. Cal incrementar aquestes inversions, des de tots els estaments possibles, per arrelar la gent allà on neix i creix.
Dit això, vull referir-me una altra vegada a les dificultats d’inserció dels refugiats que tenim ja aquí, al nostra país. Hi ha enormes dificultats per trobar pisos de lloguer, i tot seguit, contractes de treball, per aquest ordre. Particulars i immobiliàries es neguen a llogar pisos a persones que no tenen contracte de treball, i malgrat portin un document de Creu Roja, en que hi ha un compromís d’ajuda al lloguer, la majoria no en tenen prou, i exigeixen un treball.
Aquesta roda de dificultats és general, en la majoria de pobles i ciutats, de manera que refugiats que ja han acabat la primera fase d’inserció, aprenent l’idioma i formalitzant l’estada amb tota la documentació requerida, es troben amb molts problemes a l’hora d’accedir a una vivenda, i buscar treball. De fet, comencen a buscar treball de forma immediata, però per a molts d’ells l’idioma és un fre important, per trobar-ne i quan estan preparats, resulta que no poden llogar un pis.
No és fàcil trobar la solució, però alguna actuació s’ha de fer per resoldre-la. En primer lloc, s’ha de fer una crida a la solidaritat i a la cooperació. No es demana no cobrar lloguer, sinó acceptar el document de Creu Roja , avalant un any el pagament, cas de que l’afectat no el pugui assumir. I demanar a les immobiliàries un mínim de comprensió i col·laboració per fer el mateix. La voluntat dels refugiats és integrar-se i poder refer la seva vida aquí. Per tant, el que volen és trobar feina i vivenda. Si pot ser en aquest ordre, perfecte, però sinó, tenir vivenda permet instal·lar-se en un poble o ciutat, i buscar feina , sabent que cada nit la podran passar sota cobert.

Aquest és un dels grans reptes per resoldre la problemàtica dels refugiats. No n’hi ha prou en acollir-los, hi ha una immensa feina, de preparar-los per iniciar una nova vida. Com a voluntari de Creu Roja, i professor de castellà, veig la problemàtica i les dificultats per resoldre-la, d’aquí que calguin grans canvis , per sortir del cercle viciós en que la majoria es troben. De tots depèn fer-ho realitat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?