Saturday, June 02, 2018

 

INCIDENTS I CONFLICTES - art. Regió 7




INCIDENTS I CONFLICTES.
No reconèixer els errors propis, i només buscar els de l’adversari, produeix un desequilibri en el sentit de la realitat, destinat a crear un univers virtual ,en el qual s’hi instal·len, uns i altres, amb tendència a crear dues comunitats, independents, una de l’altra.
A dia d’avui, no hi ha transversalitat d’idees i reflexions, entre el món independentista i el constitucionalista, de manera que la distància entre uns i altres es va fent més, i més gran. Si hi afegim, el greu error de no haver format govern, l’endemà del 21 D, ens trobem en un país , mancat de lideratge, i per tant, sotmès a divagacions i desconcert.
Aquesta situació de falta de referents, produeix desànim, i alhora ganes de voler fer coses que obliguin a moure fitxa a l’adversari. Una vàlvula d’escapament, és la campanya dels llaços grocs, pancartes, renovació d’estelades, concentracions o qualsevol altre acte que pugui cridar l’atenció, sobre una situació que no es vol acceptar.
No m’agrada, ni entenc, la situació dels presos preventius, perquè la trobo desproporcionada i no prou ben argumentada, però l’hem d’acceptar, si acatem l’estat de dret, en el que estem immersos. I no accepto la fàcil explicació del món independentista, titllant de titelles del govern, els jutges que això han decidit. El món judicial, és tant complex, com el món polític, o la pròpia societat, i no es pot reduir el seu comportament i decisions, a ser manats, pels polítics. Si així fos, el partit del govern central, no estaria immers en una autèntica debacle judicial.
Dit això, el que ens ha de preocupar és la deriva cap a l’increment de petits incidents, que es van ampliant i multiplicant per tota la geografia catalana. De moment, parlem d’incidents, verbals i alguns de físics, però si no aturem d’immediat aquesta deriva, els incidents, passaran a ser conflictes. I els conflictes se sap com i quan comencen, però no com i quan acaben.
Estem en ple debat sobre l’ocupació dels espais públics. Per a uns, els poden fer servir al seu gust, en tot lloc i moment, per altres, se’ls ha de preservar, puix que de tots son. Compaginar la llibertat individual, amb la col·lectiva, és un deure de tots, i els qui ostentem càrrecs institucionals, hem de fer d’àrbitres de situacions molt complicades. I de totes totes, hem d’evitar els conflictes, perquè esdevenen boles de neu que van augmentant , alimentats, per uns i altres.
D’aquí la necessitat de tenir govern. Considero un greu error l’elecció del president Torra, però , agradi o no , és el nostre president, i li pertoca formar govern. I quan més aviat entri en acció, millor per a tots. Finalment, ha entès la inutilitat de fer un nou pols al govern central. Un pols perdut, com tants altres que no tenien justificació, destinats més a fer veure que es volia plantar cara, que no pas a creure en l’èxit de la missió.  Ja entenc les greus contradiccions en que topen quan havien promès la república i els toca gestionar l’autonomia, però aquesta és la realitat d’avui, i es pot continuar batallant, dintre de la legalitat, per canviar la realitat. El que no es pot fer, és desistir, i demanar impossibles, per moltes raons que es cregui tenir.
Tenim exemples en altres latituds, de la perillositat de no afrontar els problemes , de manera radical i immediata. No deixem que els incidents d’avui, donin pas als conflictes de demà. Hi som a temps, i ens pertoca a tots, ser raonables i flexibles, dintre d’uns certs límits. Deixem que els espais públics siguin de tots ,com també els monuments, els rius, mars i muntanyes,  i no vulguem imposar el que no voldríem ens imposessin a nosaltres. Pensem en els nostres drets, però també en els nostres deures.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?