Monday, June 25, 2018

 

FONAMENTS BÀSICS DE POLÍTICA I PROTOCOL- art. Nació Digital Solsona


FONAMENTS BÀSICS DE POLÍTICA I PROTOCOL.
He de dir que s’han superat àmpliament les causes d’estranyesa, sorpresa, i esperpent, per part dels representants del govern de la Generalitat, i molt especialment, per part del nou president, en la persona de Quim Torra. No el coneixia d’a prop, però tant ell com el propi Carles Puigdemont, suposen una novetat en el món polític català, pel que tenen d’improvisadors nats, contradictoris, poc preparats, i desconeixedors dels més elementals fonaments de la política i el protocol.
En els meus quaranta anys de vida política activa, he conegut grans polítics, dels quals he intentat aprendre tot el que he pogut, i sempre he procurat no endinsar-me en terres ignotes, per evitar caure en improvisacions o en terrenys desconeguts. Es una bona manera de garantir serietat i eficàcia, en l’acció de govern, o en el paper de representant de la oposició, allà on havia de fer aquest paper.
A nivell de protocol, he tingut grans mestres, en les persones dels caps de protocol de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona, dues de les principals institucions del país nostre i de l’Estat. He estat en multitud d’esdeveniments i en cada un , aprenia alguns elements que després m’han servit per actes molt més modestos, però millor saber-ne , per dalt que no per baix.
Dic això, perquè portem unes setmanes de noticies realment sorprenents, pel que suposen de desconeixement de la política i del protocol, més elemental. Poso algun exemple. Que dos ex presidents i el president actual, de la Generalitat es dirigeixin al Cap de l’Estat, reclamant tot un seguit de qüestions, comporta un interrogant sobre si saben quin és el veritable paper del Cap de l’Estat, en la persona del Rei Felip VI. Estem en una monarquia constitucional, i per tant, el Rei regna, però no governa i per tant, tota petició i reivindicació passa pel govern i no per la Casa Reial.
Que el President Torra, demani reunió directa amb ell, suposa desconèixer que la agenda del Rei, és consensuada i avalada pel govern, i no en té de pròpia, sinó és pels temes estrictament personals i familiars.
Que el President Torra, digui que talla relacions amb la Casa Reial, és un brindis al sol, sense cap mena de conseqüència directa, perquè el Rei continuarà anant allà on el govern l’envii, fent el que li diguin que faci, i ostentant el càrrec en tot el territori espanyol, sense cap mena de restricció.
Que en els Jocs del Mediterrani, el president Torra, primer digui que no hi anirà, després que sí, i després que no el rebrà, però que estarà al seu costat, durant la inauguració suposa un pèssim exemple del que no pot fer un polític: fer el ridícul.

Puc posar una dotzena més d’exemples ocorreguts en els darrers dies, però crec que son conseqüència del desordre i falta de guió del nou govern, i molt especialment d’un president que diu dependre d’un altre president, fugit a Alemanya i desconnectat de la realitat diària del país. Espero i confio en que en poc temps, la feina diària, allunyi aquestes maneres de fer i actuar, i el govern es dediqui al que toca: a governar que prou falta fa desprès de tant de temps d’incerteses i daltabaixos. El país necessita retrobar la normalitat i quan més aviat, millor.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?