Thursday, May 24, 2018

 

RESPECTE I ESPAIS PÚBLICS - art. Nació Digital Solsona

RESPECTE, I ESPAIS PÚBLICS.
Encara hi ha qui nega l’evidència, o les evidències, en un progressiu deteriorament de la vida pública, i en el respecte per les idees, dels altres. Poc a poc, però de forma constant, els defensors del procés independentista s’han apropiat dels espais públics, i de la majoria d’organismes i institucions, transformant-les en els seus centres de reunió i decisió.
I ho han fet, totalment recolzats per servidors públics que han canviat el càrrec institucional pel d’agitadors. Han traït els juraments fets, de defensa de l’Estatut d’Autonomia i la Constitució, per passar a impulsar accions, totalment contràries a l’estat de dret. Han cregut que servint, a una part de la ciutadania, quedaven bé i no feia falta mantenir-se fidel als principis de representació de la totalitat de la ciutadania.
Es així, com el sector independentista s’ha anat envalentonant, guanyant, més i més espai, fins considerar que tot el que és de tots, ha passat a ser només seu. I si és seu ,pot fer el que li doni la gana. Des de omplir-os de llaços grocs, a posar estelades on bé els hi sembli, foragitant els símbols oficials, i convertint els particulars, en “nacionals”. Ja està. Consideren tenir la raó i la història al seu costat, i per tant, la justificació per dur a terme qualsevol acció que els hi vingui en gana.
Tenir al costat, alcaldes i regidors, i el propi govern de la Generalitat, alimenta aquest afany d’apropiació de tots els espais públics, així com de tots els símbols comuns, facilitant la imposició d’uns altres, no comuns ni oficials. Així estem, i així es va ampliant la falta de respecte per les idees i símbols comuns, que es veuen com “els dels altres”.... i si els dels altres, son considerats menyspreables, arribem a una difícil i perillosa situació.
Sovint, escoltem preguntes, sobre quin mal han fet els membres de l’anterior Consell Executiu, i perquè son perseguits i jutjats ? Doncs, precisament perquè varen oblidar els juraments fets i varen impulsar accions totalment contràries a l’estat de dret, subvertint l’ordre constitucional i estatutari. Greus acusacions, per fets molt greus que ens han portat a la situació actual, amb centenars de milers de famílies trencades, amistats perdudes, llocs de treball esvaïts, i una deriva d’enfrontament social , molt perillosa.
I, a falta de govern efectiu, amb alguns grups actius, en voler imposar les seves idees, espais i símbols, les diferències es poden traduir en controvèrsies, i  derivar en enfrontaments, cada vegada més oberts i contundents. Estem en el camí d’enfrontaments, pel respecte, o pel domini de l’espai públic, per uns o altres.
Hi ha qui creu que l’espai públic és seu, i pot fer-ne el que vol, i hi ha qui vol preservar l’espai públic com un espai comú , lliure de símbols, imposicions i faltes de respecte. No pot haver-hi terme mig, perquè els càrrecs institucionals hem de preservar el respecte, per a tot i per a tots, i no permetre la seva ocupació o destí, cap un determinat col·lectiu. S’està fent abús, amb clars comportaments de provocació, per a produir reaccions en contra, confiant vinguin avalades pel govern central, per així poder-lo culpar d’intransigent, abusiu o adjectius més gruixuts. No compten el mal que produeixen a nivell de trencament de la convivència interna.
Es hora de posar seny, i evitar danys irreversibles en matèria de convivència. S’han de parar accions , només destinades a provocar reaccions en contra, per a poder justificar noves accions, en una roda de mai parar. Fa falta, de forma urgent, la formació d’un govern efectiu que comenci a treballar i a actuar per posar llei i ordre, abans no prenguem mal tots plegats.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?