Friday, May 04, 2018

 

MARXAR A SUÍSSA - art. Blogesfera socialista


MARXAR A SUÏSSA.
Em sorprenen , encara ara, les grans improvisacions dels protagonistes del procés independentista. Ho he dit ,en un escrit anterior, sota el títol “ineluctable final”, i em permeto ara ampliar-lo amb alguns altres detalls, pels desconeixedors de la realitat europea. O en tot cas, d’una part de la realitat europea ,i concretament de Suïssa, una mena de segona pàtria meva, per raó dels anys viscuts i treballs, de les amistats fetes, i de constants viatges de records i posada al dia.
Fugir a Suïssa, vol dir, anar a una mena de país – capital de les llibertats, individuals i col·lectives, alhora que del capitalisme, més ben organitzat del món. Es cert, tot el que es diu de democràcia directa, protecció de les llibertats, capital de Creu Roja, seu d’oficines de les Nacions Unides, de la UNESCO i de molts altres organismes. Com igual de cert és l’amplíssim dispositiu per donar veu i vot a tots els seus conciutadans , a nivell local, cantonal i nacional, mitjançant el sistema de referèndum.
Sent tot això cert, igual de cert, és el rigor i càstig, envers els incompliments de les lleis vigents, en qualsevol de les matèries imaginables. A Suïssa , és impensable que algú pretengui vulnerar la Constitució, incomplir lleis cantonals, o municipals. El càstig és immediat i contundent. Per això, per a ells, és incomprensible la lleugeresa en que es tracten les accions dutes a terme, durant l’anomenat procés independentista. No tinc cap dubte ,respecte la decisió de no concedir l’estatus d’asilades polítiques a Marta Rovira i Anna Gabriel. Ho veurem aviat.
Volia, però, també explicar el rigor sobre qui entra, com entra i sobretot com es queda a Suïssa, tota persona que ha passat la frontera. Ho dic, per les noticies aparegudes sobre els problemes d’Anna Gabriel, per trobar feina, i les peticions de recollida de fons destinades a ella, una de les quals es farà aquest cap de setmana, a Sallent.
A Suïssa, a banda de qui té la nacionalitat, hi ha tres categories clares. Els residents, amb targeta de residència, avalada per un bon gruix d’ingressos, o dipòsits bancaris, que s’hi poden estar tant temps com vulguin.  Els turistes, i els treballadors, provisionals o indefinits. A nivell de turista, qui entra i s’hi vol estar un temps indeterminat, ha de poder justificar uns ingressos generosos i per temps indefinit. Almenys per tot el temps que duri la seva estada. I viure a Suïssa requereix disposar d’una xifra elevada mensual, no inferior als tres mil euros, pel cap baix.
Pel que fa treballadors, la via és a la inversa de casa nostra. Allà, primer has de tenir feina, mitjançant un contracte oficial, i tot seguit podràs obtenir la targeta de residència, pel temps que duri el contracte. NI un dia més ni un de menys. Si Anna Gabriel, pensava entrar de turista, i buscar feina, anava errada, com la realitat li ha demostrat. Pensar que podia anar a la Universitat de Ginebra o Lausana, perquè parla francès, i ja està. Ha pogut veure que la cosa no va per aquí. Allà trien qui volen contractar i segueixen un guió establert , molt rigorós. Qualsevol altra via per accedir a un lloc de treball, no té recorregut possible, a no ser que s’entri en vies no oficials, molt poc recomanades ,en un país tant ordenat i organitzat, com aquell.
En resum. Si algú tenia algun dubte sobre la improvisació, els constants canvis de guió i de relat, en té una prova en la fugida d’una part dels protagonistes del procés. Tots seran retornats , i tots compareixeran davant el tribunal suprem, amb la previsió de sentències més dures, per haver-hi afegit la fugida, als delictes dels quals se’ls acusa. Incomprensible, però real, com hem pogut veure en tants altres temes, lligats al procés.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?