Friday, May 11, 2018

 

DRET A UNA MORT DIGNA - art. Nació Digital Solsona



DRET A UNA MORT DIGNA.
Durant anys, massa anys, hem parlat a nivell intern del partit socialista, i en molts altres fòrums ciutadans, sobre el “dret a una mort digna”, sense patiment innecessari, fent ús de la nostra llibertat. Sabem que és un tema delicat, en el qual intervenen motius personals, confessionals, professionals, ...però, la complexitat , no justifica la no resolució del problema.
Ara, just aquesta setmana, el Grup Parlamentari del PSOE en el Congrés de Diputats, ha entrat la Proposició de Llei Orgànica, per a formalitzar, com un dret de tots els ciutadans, a decidir sobre el seu propi final. Alguns en diran dret a l’eutanàsia, altres, dret a una mort digna o sense sofriment, o simplement dret a decidir sobre el final de la pròpia vida, quan determinades circumstàncies concorren, per exercir-lo.
La tramitació es fa per la via de Llei Orgànica, perquè es considera ha de ser un dret fonamental, emparat per una llei del màxim rang legislatiu, tal com succeeix amb altres lleis que han determinat canvis substancials en els drets dels ciutadans. Es una bona decisió, perquè determina sumar, a les lleis vigents, una de nova que es posa al mateix nivell que les altres.
Entrada en el registre, començarà la seva tramitació parlamentària, confiant en que els grups parlamentaris, facin les aportacions que creguin oportunes, però sobretot, prenguin consciència de la necessitat de regular, un dret, que segur comparteix la major part de la gent del país.
Qui no ha tingut, o no té familiars, parents o amics propers, en situació molt complicada, sense cap possibilitat de recuperació ? Qui pot consentir patiments innecessaris ? Qui pot ser insensible al dret a la pròpia mort, quan res es pot fer ? Perquè no regular degudament situacions en les que ara es troben molt facultatius, quan familiars propers, demanen acabar amb el sofriment ?
Es evident que el tema necessita d’una gran dosis de sensibilitat, coneixement, i prudència, però tots aquests elements s’han tingut en compte, per part de la comissió redactora de la Proposició de Llei. En aquesta iniciativa parlamentària hi ha participat un gran nombre de professionals i col·lectius, propers a la realitat que tracta, i han estat els polítics els qui han recollit les seves propostes, reflexions i realitats, com per traduir-les en un text molt ben estudiat i plantejat.
Hi ha poca legislació, a nivell de la UE. Els països més avançats en aquest tema son Suïssa i Holanda, tot i que altres estan elaborant legislacions similars, de manera que si Espanya, s’hi afegeix , ben aviat podrem veure com aquest dret avança i es reflecteix en la majoria de països. Sempre ha d’haver-hi algú que obri pas, cap a nous drets, i aquest és un que feia molts anys, demanava molta gent. Era lògic que els socialistes, en tant que promotors i impulsors de la major part d’avenços en matèria de drets dels ciutadans, també ho fes, en aquest àmbit.

En els propers dies, apareixeran parts del text, en els mitjans de comunicació i tothom qui vulgui pot entrar en el web del partit, per a consultar-lo. Es una bona iniciativa, esperada i desitjada, per bona part de la població, i ara toca veure el posicionament dels grups parlamentaris, per fer-la realitat, en el mínim de temps possible. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?