Wednesday, April 18, 2018

 

MIRANT ENRERE- art. Blogesfera socialista

MIRANT ENRERE.
No sóc independentista per dues raons principals. La primera, perquè considero que en un món global, dominat per les grans potències: Estats Units d’Amèrica ( EUA), Xina i Rússia, hem de fer tot el possible per convertir la Unió Europea, en una potència, no solament econòmica, que ja ho és, sinó política i militar, per deixar de dependre dels EUA. Per tant, tot el que no vagi en aquesta direcció suposa un greu error, de cara el futur immediat.
Actualment la UE és una confederació d’estats, i ha d’esdevenir una federació, si volem anar en la bona direcció. Hem d’aconseguir esborrar fronteres , físiques i mentals, fent possible l’elecció directe d’un president europeu, que presideixi un govern autèntic, amb un parlament realment europeu. Si esborrem els estats tradicionals, les regions /països / nacions, com Catalunya tindran el seu espai, sense la dependència directa d’un govern central poc amic, o si voleu , clarament antipàtic i poc eficaç, per passar a dependre més directament d’un govern central , d’àmbit europeu.
La segona raó per la qual no sóc independentista, és pel coneixement de la realitat espanyola, i del que significa un Estat, en tots els seus termes, cosa que semblen haver obviat, desconegut o ignorat els partits independentistes. El primer que cal , abans d’emprendre un repte, un pols o un desafiament , és saber amb qui l’has de tenir, i si aquest és immensament més fort, has de procurar actuar amb intel·ligència i prudència. Res de tot això ha passat pel cap dels protagonistes del procés independentista, fins el punt d’emprendre accions i actuacions destinades totalment al fracàs.
El procés, ha estat la crònica d’un fracàs anunciat. Mai ha existit la imatge d’un xoc de trens, sinó la d’un camió contra un sis-cents. Ignorar el poder d’un Estat, és impensable en qualsevol polític , mig preparat. I no parlo de l’exèrcit que té, sinó de les armes més pròpies dels temps actuals: el poder judicial , obligat a fer complir l’estat de dret. Es ell el que té el poder sobre les forces de seguretat, per investigar, trobar els delictes i portar-los davant de la Justíticia, perquè aquesta els castigui.
I si voleu, una tercera raó, son les meves arrels democràtiques, en un ampli sentit. Mai trencaré els juraments fets, a l’accedir al càrrec d’alcalde, com abans ho vaig fer a l’accedir al càrrec de diputat al Parlament, o en altres càrrecs que ostento o he ostentat. Malament anem si els qui hem de donar exemple, ens passem al bàndol dels trencadors de la legalitat. Mai en democràcia es pot vulnerar l’estat de dret. No hi ha cap excusa ni justificació per fer-ho, i es lògic que qui ho hagi fet, siguin regidors, alcaldes, diputats, consellers o presidents de la Generalitat, en paguin les conseqüències.
Hi ha, però una quarta raó, resum de totes les anteriors com és que mai es pot imposar a un poble, les raons d’una part minoritària del mateix poble. Per molt que els independentistes vulguin parlar en nom del poble català, la realitat és que una majoria no ha votat els partits independentistes. I amb aquesta situació, mai se’n sortiran. Hem votat, i repetit votacions, de tota mena, com perquè quedi clar quins son els percentatges, en una banda i l’altra, i mai es podria parlar en nom del poble català sinó es té , com a mínim, entre un seixanta i un setanta per cent dels vots emesos. I tot i així, caldria respectar la minoria, com per no imposar-li condicions inacceptables.
En el procés, hi ha hagut ignorància de la realitat, mala fe, moltes mentides i suposicions que han motivat accions totalment imprudents, agosarades i fins i tot delictives. Trencar el Reglament del Parlament, vulnerar l’Estatut d’Autonomia i la Constitució, no son temes menors, mai permeses en cap país democràtic. Aquí es varen dur a terme, amb grans paraules, arrogant-se la representació de tot el poble català, quan ni tant sol es disposava dels dos terços de la representació parlamentària, per iniciar tràmits de modificació.

Estem on estem, per culpa d’uns dirigents, il·luminats, uns; ignorants, altres, i imprudents, tots plegats, disposats a emprendre un pols, pensant en que res de greu podria passar. No es queixin dels resultats obtinguts, i no he sentit cap disculpa ni cap justificació per haver deixat pel camí un poble dividit, unes institucions trencades, un país mig paralitzat i un futur tant incert com que tardarem més d’una generació, a refer-lo mínimament. I si algú creu que ampliant els desafiaments, i movent fitxes en el tauler europeu i mundial, aconseguiran el que no han obtingut, fins ara, continuen vivint en un univers paral·lel que res té a veure amb la realitat. I el pes de la Justícia, encara que doni moltes voltes i faci molts revolts, serà implacable. Mirem enrere, i constatem els errors. Es la única manera per mirar endavant, per a no repetir-los.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?