Friday, April 27, 2018

 

EL MAL CAUSAT - art. Regió 7


EL MAL CAUSAT.
El moment històric que durant dècades havíem esperat, s’està produint aquests dies, amb l’anunci de la dissolució definitiva d’ETA. Demanen perdó pel dolor i dany causat, i giren una pàgina, de la  tràgica etapa del nostre passat col·lectiu. Sembla massa senzill i massa inversemblant, haver deixat enrere un episodi de terrorisme indiscriminat que no ha aconseguit res més que dolor, exili, i convivència destrossada, en tot el país Basc. 
Prop d’un miler de víctimes directes, i desenes de milers de víctimes col·laterals, relacionades amb les primeres, o obligades a un exili forçós, per evitar caure en les seves mans. Els socialistes hem estat un dels col·lectius més perseguits i castigats, al costat de membres d’altres partits, i de les forces de seguretat, per una banda, i de moltes altres persones que simplement “passaven per allà”. Ens queda l’orgull d’haver estat, durant el govern de Rodríguez Zapatero, el moment clau per aconseguir la derrota d’ETA. Una derrota que molts no creien possible, vist l’entramat de silenci, covardia i col·laboració de gent diversa, en el moviment etarra.
S’ha d’haver patit en carn pròpia, i haver estat al costat dels amenaçats i perseguits, per fer-se una idea del que suposa viure, amb l’amenaça permanent d’un atemptat, que t’afecti directament a tu, a la teva família o a amics i companys .
Recordo els temps de diputat al Parlament, quan hi hagué uns atemptats a Catalunya que varen obligar a emprendre accions d’autoprotecció. Cursos per aprendre a vigilar, canviar costums, modificar itineraris ,modificar aparcaments, mirar cada dia, tres o quatre vegades sota el cotxe per si hi teníem alguna bomba, no explicar a ningú determinades reunions o celebracions, no donar dades del domicili habitual, ...i tenir tot sovint, protecció de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional o Guàrdia Civil, en funció d’on vivíem.
Tot això ho vàrem viure i patir, també a Catalunya, els qui teníem determinats càrrecs institucionals, però res a veure amb l’angoixa i patiment diari dels nostres companys en el País Basc, on era habitual carregar i descarregar els nens , centenars de metres , abans d’arribar a casa, no fos que allà hi hagués algun terrorista, a l’espera de poder dur a terme l’atemptat planificat. Anul·lació de multitud d’actes , celebracions familiars, o festes, per no posar facilitats als terroristes. Incomprensió i covardia generalitzada, de bona part de la població que mirava cap una altra banda, perquè consideraven que ells no serien objecte d’atemptats.
Funerals mig d’amagat, perquè qualsevol ostentació,  suposava animar a la banda a castigar els descarats que es rebel·laven contra ella. Exilis obligats, per evitar atemptats, segrests, o per no poder aguantar més la pressió de l’entorn.
El dolor i el dany han estat immensos, en xifres i durant decennis. Molt del mal és irreparable perquè ningú torna a la vida, i les destrosses han estat d’una amplitud incommensurable. Convé recordar els valents que varen aguantar i les víctimes innocents que varen perdre la vida per la bogeria d’uns il·luminats, a la recerca d’objectius impossibles.
Al final, ha triomfat l’estat de dret, i pràcticament tots els responsables han estat detinguts i portats davant la Justícia. Queda molt camí per recórrer per cosir les ferides patides, perquè son molts els que encara justifiquen aquella bogeria. De totes maneres la derrota ha estat total, i demostra que, en democràcia, l’imperi de la llei sempre triomfa. Qui mirava amb simpatia aquella actuació, ha pogut comprovar la seva inutilitat. Ha fet molt de mal, però no ha aconseguit cap dels objectius marcats. Es la millor manera de deixar clara la via pacífica i legal per a perseguir qualsevol objectiu. Tots els altres, estan condemnats al fracàs.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?