Friday, March 30, 2018

 

NO ÉS HORA DE RETRETS - art. Regió 7


NO ÉS HORA DE RETRETS.
No és hora dels retrets, sinó del retorn a la normalitat, al país. En els darrers anys, s’han construït dos relats, diametralment oposats, respecte de cap on anar , i sobretot com anar-hi, fins arribar al dramàtic moment actual.
Els partits independentistes, varen creure poder tirar endavant, de forma unilateral, el camí cap a la independència, imaginant una via fàcil, lliure i sense entrebancs, especialment complicats. Es donava per fet, la paràlisis del govern central, la inacció dels tribunals, el recolzament de la comunitat europea i internacional, i no quedava cap altre obstacle que la voluntat popular. Una voluntat, interpretada com a clarament majoritària, encara que no disposés de la majoria social, ni de la representació dels dos terços del Parlament ( 90 diputats) indispensables per a poder modificar les normes vigents.
El guió construït, parlava de manifestacions, concentracions, mocions, ....com a base per aconseguir la independència. I considerava suficient, la força obtinguda, en les consultes del 9 N, 1-O, i eleccions al Parlament, com a element fonamental per tirar endavant, la decisió presa: independència unilateral, trencant amb l’Estat, i l’estat de dret, figures essencials de preservar, en un sistema democràtic.
Per l’altre costat, els constitucionalistes, dintre dels quals m’incloc , considerem lícites totes les idees, i tots els objectius, sempre i quan es defensin, per la via de l’estat de dret. Entenent per estat de dret, el conjunt de lleis i normes que regulen el funcionament del conjunt de l’Estat. No pot haver-hi democràcia, sense el compliment de les lleis vigents. Lleis que tots els càrrecs institucionals hem jurat complir i fer complir. Res més senzill, doncs, que acatar la legislació, agradi o no, fins no sigui canviada. I no és de rebut, veure com polítics que han jurat les normes fonamentals, es permeten convertir-se en perjurs, sota el criteri de pensar que només estan obligats a complir les lleis que els agraden, però no les que els desagraden.
En resum, d’aquests dos relats, n’ha sortit un país fortament dividit, enfrontat, i perdut en un laberint d’accions i reaccions de difícil sortida. Podem quedar-nos, en les discussions i retrets del perquè hem arribat fins aquí, o de com s’hauria d’haver actuat, anys enrere, o en temps de la Transició. El pas del temps és inexorable, i no en traurem res de la confrontació estèril. Ara, és hora de construir un nou relat, diferent dels dos que hem tingut, per trobar una nova via raonablement satisfactòria.
Hi ha hagut errors enormes, en el passat, respecte justes reivindicacions que no s’han tingut en compte. El comportament del govern central, ha estat lluny del que hauria hagut de tenir, envers les sensibilitats socials, culturals i històriques dels catalans, però no podem justificar aquests comportaments, amb la via empresa, de trencament de totes les normes vigents. El traspàs de la via política, a la via dels tribunals, ens ha portat al lloc on estem ara, amb greus repercussions personals, polítiques i socials. Per sortir-ne, millor no mirar al passat, per a construir un present diferent. Un present totalment respectuós amb la legalitat, començant per elegir president /a, formar govern, iniciar la legislatura en el Parlament, i construir ponts de diàleg, dintre de Catalunya i d’aquí, cap en fora.
Per fer-ho, arribats al punt on estem, res millor que un govern transversal. Un govern amb presència de partits independentistes i constitucionalistes, per a pactar un programa de govern pels propers quatre anys. Fugim de la provisionalitat, i posem les bases per normalitzar el país. Tardarem anys a aconseguir-ho, perquè hi ha ferides profundes i trencaments difícils de curar, però no queda altre remei que intentar-ho. No és hora de retrets, és hora de construir.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?