Friday, March 09, 2018

 

DIBA., PROTAGONISME PERDUT - art. Blogesfera socialista



DIBA, PROTAGONISME PERDUT.
He assistit , darrerament, a diverses reunions, relacionades amb la implantació de les noves tecnologies a nivell municipal, i en totes elles, hem trobat a faltar les iniciatives de la Diputació de Barcelona ( Diba). Iniciatives habituals, anys enrere, i que ara no veiem.
Pels qui no esteu en aquest món municipal, sapigueu que els canvis tecnològics operats, en els darrers anys, suposen un esforç immens per a tots els ajuntaments, i molt especialment, pels més petits. Perquè ? Doncs, per l’escassedat de personal, de que disposem, i per la manca de recursos, per tenir tot l’equipament i material indispensable.
De fet, estem en una autèntica revolució tecnològica, oberts a un camp immens d’innovació , com mai havíem pensat ni imaginat. Deixar enrere, el paper, i treballar només a nivell digital, suposa un repte increïble, i tanmateix, s’està duent a terme, si bé, amb un desgast personal i psicòleg immens.
Tots esperàvem, els que estem en la província de Barcelona, que Diba, continuaria jugant un per capdavanter, a nivell de Catalunya i de tot Espanya, com havia estat al llarg de tota la història, i molt especialment, arran la recuperació de la democràcia, l’any 79. Des d’aleshores, era sempre Diba, la que s’avançava als temes, i proporcionava casos experimentals, per estar preparats pel moment oportú.
Ara, no ha estat així. La supressió dels tràmits, en paper, la digitalització de tot el sistema, la creació de seus electròniques, signatures digitals, etc, etc, hauria d’haver portat Diba, a passar al davant, i facilitar les eines tècniques, i en formació de tots els ajuntaments de la província, i especialment als més petits. No ha estat així, i de fet, en totes les reunions a les quals he assistit, hem comentat aquesta absència.
L’actual Diba, sembla més preocupada a convertir-se en repartidora d’ajuts econòmics, decidits per alcaldes – diputats que governen ciutats, que no pas a ser capdavantera en matèria tecnològica. A falta de la seva presència, tothom s’espavila com tot, i van sorgint diferents sistemes i models, a cada municipi o cada comarca, en funció de si el Consell Comarcal entra en el tema, o no.
Es una llàstima, perquè al cap i a la fi, aquesta és una de les missions de les diputacions. La d’oferir assistència tècnica, formativa i jurídica als municipis de la seva circumscripció, i ara el repte de tots els ajuntaments és no quedar enrere. I és que no poden quedar enrere perquè qui hi quedi, queda fora del sistema, cosa impensable a nivell institucional. I no es pot deixar el personal municipal, a la seva sort, perquè la complexitat és molt gran i obliga a trobar compatibilitats entre serveis i institucions, sense les quals és impossible treballar.

Si algú tenia algun dubte, sobre l’eficàcia gestora – administradora de Diba, en els vells o nous temps, podem dir que els vells temps eren millors que no pas els nous, almenys en aquesta vessant concreta. Diba ha perdut el protagonisme que sempre havia tingut a nivell municipal .





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?