Monday, March 19, 2018

 

COMARCA. RESULTATS DE MAL ADMINISTRAR - art. La Rella

COMARCA: RESULTATS DE MAL ADMINISTRAR.
Agraeixo l’article del Sr. Ambrós de Lluçà (La Rella num.438), comentant un de meu anterior, respecte el futur de la comarca del Lluçanès. Avança que no és polític, però vol opinar. Només faltaria. Es més, tot el contingut de l’escrit és cert, detallat i molt ben exposat. Felicitats, doncs, i espero poder-ne continuar parlant, en el futur.
El problema de constituir una nova comarca, a dia d’avui, ve donat per la por del govern ( veurem quan en tinguem un de nou, què vol fer) a generar una nova tanda de peticions que vagi trossejant el territori, fins a límits desconeguts, i insostenibles. M’explico.
Cada nova comarca, suposa haver-li de concedir un mínim de 600.000 euros per a poder funcionar. En tenim 42, i si s’obre l’aixeta, en poden sortir mitja dotzena més, la qual cosa fa molt problemàtic el seu finançament, en temps complicats. Però, també hi ha el problema, de la permanent inestabilitat en els territoris que es volen segregar, i això sempre espanta a qui governa. D’aquí que, alguns partits, es plantegin tirar enrere, i anar cap un nou mapa supramunicipal, basat en mancomunitats i no en consells comarcals, molt polititzats, i poc pràctics, perquè no hi tenen representació tots els municipis. Bé, veurem com evoluciona el tema.
Ara bé, tornant al Lluçanès, hi ha un problema afegit, perquè els resultats de la consulta va deixar un panorama complicat de gestionar. De 13 municipis, 5 es varen manifestar en contra, i en algun altre, el resultat va ser molt ajustat. No es pot forçar la integració de pobles, en una comarca, sinó volen. Vaja, malament podria funcionar la nova comarca, si es força la integració i els ajuntaments decideixen no participar-hi, ni fer aportacions econòmiques, ni anar a les reunions...
Aquí rau, un dels problemes, de cara a la constitució de la nova comarca. Curiosament, el Parlament, no va aprovar aquesta constitució , tot i tenir una àmplia majoria per fer-ho, els partits de govern. Què passarà en el futur ? No ho sé, perquè , per no tenir, encara no tenim govern, però costarà veure la seva aprovació, per les raons exposades. Per això, en el meu escrit animava a tirar endavant una via alternativa, més pràctica, com és una Mancomunitat de Municipis. De fet, el Consorci ja fa aquestes funcions. Seria, oficialitzar una nova realitat. Ara bé, com és lògic a qui pertoca és als lluçanesos ,decidir. Nosaltres, simplement opinem.

Joan Roma, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?