Wednesday, February 28, 2018

 

TOT SIMBÒLIC, MENYS ELS DANYS - art. Nació Digital Solsona



TOT SIMBÒLIC, MENYS ELS DANYS.
He perdut ja tota esperança de veure valentia, coherència, i assumpció de responsabilitats, per part dels principals protagonistes del procés independentista. A la vista de les declaracions i de com son rebudes per bona part dels independentistes, tot s’accepta, sota el principi de que “tot s’hi val per no anar a la presó, o per sortir-ne”. Es a dir, no importen les mentides, dites a l’inici del procés, o al final. Tampoc les falsedats, les mitges veritats, o les invencions, pures i dures. No hi ha autocrítica, ni exigència de responsabilitats. Tots els seus autors, continuen batallant, sense cap mena de vergonya, ni pensar en una digna retirada de la política, per expiar els pecats comesos, ni que sigui, en una empresa privada.
Tant li fa que l’ex president, Artur Mas, digui que tot va ser simbòlic, fins i tot que potser es va enganyar una mica, o es va exagerar, però bé, en cap cas es pensava en dur a terme. Cosa semblant, ha dit l’ex consellera Neus Munté, o Meritxell Borràs, i, com elles, altres representants de la primera línia política ,de l’anterior govern de la Generalitat. De fet, tot era tant simbòlic, que continuen en actiu, exercint els seus càrrecs en alts nivells del govern, no menys de 114 persones. Parlo del segon i tercer nivell de l’administració : secretaris generals i directors generals. Res de plegar, en solidaritat amb els seus consellers, es mantenen en els seus càrrecs , encara que no tinguin superiors amb qui despatxar.
Es tanta la inconsciència que cap d’ells accepta avaluar els danys produïts. Dient que s’exageren els danys causats, queden ben tranquils. Ara bé, veurem quan vagin caient sentències contundents, si continuen pensant el mateix. No hi ha hagut víctimes, però els danys son brutalment elevats. N’explico alguns, a tall d’exemple.
Fa pocs dies, vaig tenir ocasió de parlar amb un polític de primer nivell, desplaçat a Brussel·les per intentar salvar l’EMA ( agència europea del medicament, en anglès). Aquesta agència, ubicada a Gran Bretanya, n’ha de marxar pel Brexit, i Barcelona tenia tots els números per acollir-la. Era la favorita, sense cap rival. Doncs bé, el procés, la va deixar fora de combat, i quan una delegació d’aquí es va desplaçar a Brussel·les per intentar salvar-la, en cinc minuts van veure que no hi havia res a fer. L’argument: com voleu acollir l’EMA, si centenars d’empreses marxen de Catalunya ?
El mateix MWC, instal·lat a Barcelona, va rumiant si li convé continuar aquí, a la vista de la inestabilitat política i dels conflictes, interns i externs que va contemplant, aquests dies. No hi ha cap seguretat.
Però, a nivell més petit, menys aparatós, anem veient, també en comarques d’interior com empreses relativament petites, es troben amb problemes per treure els seus productes, cap altres territoris. Algunes han canviat l’adreça fiscal per aparèixer com situades en altres indrets, però en conec ja vàries, que es plantegen marxar. Parlo d’empreses petites i mitjanes, de no més d’una quinzena de treballadors, però molt importants per pobles petits o mitjans. Doncs bé, poc a poc, l’idea de marxar va fent forat, a la vista d’un futur massa incert, per les empreses que necessiten, sobretot seguretat i estabilitat.
No hi ha pitjor cec que aquell que no vol veure, o pitjor sord ,aquell que no vol escoltar el què passa al seu entorn. La realitat sempre s’imposa, i el cert és que hem perdut poder d’atracció i ens hem convertit en un territori poc amable, poc atractiu per quedar-se o per implantar noves activitats.
I així estem. Hem passat del simbolisme dels protagonistes del procés , a la realitat dels danys al país. I com deia fa ben pocs dies, en aquestes mateixes pàgines, repasseu les vostres relacions familiars i compteu quantes famílies trencades , quantes amistats perdudes, quants esdeveniments suspesos per evitar mals majors...i sobretot, com de diferent és el país, a nivell de relacions i respecte a les idees dels altres. Qui va engegar el procés, no vinguin ara, a dir que era una broma, perquè els danys son immensos, i ben reals.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?