Monday, February 12, 2018

 

RICA EN PATRIMONI, POBRA EN DINER - art. El 9 Nou



RICA EN PATRIMONI, POBRA EN DINER.
Conec bé la diòcesis de Vic, i com tantes altres, és rica en patrimoni, però pobra, en diner. Hi ha gent que li costa entendre aquesta dicotomia, i els sembla impossible que algú pugui posseir molt patrimoni, i en canvi, tingui poc diner. Els que s’hi troben, ho saben prou bé, a nivell particular. Quantes grans finques, amb masies immenses, poden semblar un tresor, i amb prou feines en treuen per subsistir, i mantenir, amb un mínim d’actuacions, el patrimoni heretat ?. Renovar la teulada, modernitzar alguns espais, evitar que les construccions annexes caiguin, pot suposar haver de buscar ingressos de tot arreu, i , sovint anar a crèdit, amb hipoteques, per molts i molts anys.
Cosa semblant passa a la diòcesis, amb centenars de propietats, que es van deteriorant amb el pas del temps, de les quals poc fruit econòmic en treu, com per reinvertir i posar-lo al dia. Farien falta milions d’euros, per adequar centenars d’esglésies parroquials, rectories, ermites, esglesioles, ...i altres propietats de diferents tipus i procedències. Em consten les reticències del Sr. Bisbe, de vendre propietats, provinents de donacions de fidels que les varen donar al Bisbat o a la Casa sacerdotal, o a d’altres congregacions o patronats eclesiàstics. Es lògica la reticència, però , sovint toca prendre decisions dràstiques ,davant els problemes presents.
He passat per diversos establiments religiosos, i tanmateix, no he esdevingut anticlerical. En absolut. De petit, vaig fer la ruta: seminari de Vic, salesians de Ripoll, la salle Manlleu. En uns vaig estar millor que en altres, però el patrimoni eclesiàstic, ha de ser preservat, protegit i traspassat a les futures generacions, en les millors condicions possibles. D’aquí diversos contactes, gestions i acords, entre l’ajuntament que presideixo i el Bisbat. Sempre ens hem entès, i sempre hem arribat a acords, positius per ambdues institucions.
Ara bé, l’envelliment progressiu de totes les propietats, obliga a despeses impossibles de fer-hi front, amb mitjans propis. Ho hem vist, amb La Seu de Manresa, on s’han hagut de mobilitzar recursos de totes les administracions, per emprendre una restauració en profunditat. O, ho veiem amb moltes altres esglésies parroquials, o en monuments repartits per tot el territori, que necessiten intervencions rellevants, si es vol evitar la seva desaparició.
Ja fa anys, varem trobar una via de participació entre ajuntaments i Bisbat, amb intervenció de la Diputació de Barcelona, per aconseguir posar diner públic, a canvi de convenis de cessió, per vint-i-cinc anys. Aquesta via, és interessant per quan permet i justifica posar diner públic, en una propietat privada, a canvi d’un ús obert a tota la ciutadania, per un període que es considera amortitzada la inversió. Així s’han salvat monuments de gran vàlua històrica i artística, a la Diòcesis de Vic, i de fet , en altres de la província de Barcelona.
Considero, però, arribat el moment de donar un pas més, i parlar de la possibilitat d’adquirir patrimoni, a canvi de noves inversions, en altres espais. Respectant les lògiques reticències del Bisbat, respecte de determinades propietats, n’hi ha que podrien ser adquirides pels ajuntaments, amb clàusules d’ús restringit, com per evitar mals usos d’edificis que han tingut un caràcter religiós. En primer lloc, n’hi ha que no suposarien grans problemes, com antigues rectories o locals parroquials. Altres, com esglésies, fora de servei religiós, son més delicades, però si van a parar a mans institucionals, es pot garantir un ús respectuós.
Aquesta via permetria traspassar patrimoni a ens municipals o supramunicipals, generant ingressos que podrien ser destinats a restaurar altre patrimoni , en actiu. En qualsevol cas, sóc partidari de l’entesa entre uns i altres, perquè mal servei faríem si entre uns i altres, deixéssim el patrimoni abandonat. Es massa important, i massa urgent, arribar a bons acords, com per perdre el temps en discussions bizantines.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?