Friday, February 02, 2018

 

ESPANYOLS, ACOLLIDORS I DE BON ROTLLO - art. Nació Digital Solsona


ESPANYOLS, ACOLLIDORS, I DE BON ROTLLO.
En pocs dies, he tingut ocasió de parlar amb uns quants beneficiaris dels viatges de l’Inserso, una vegada retornats a casa, de viatges per diferents punts d’Espanya. Tots ells, sense excepció ,s’han mostrat entusiasmats per la grandesa i monumentalitat de la majoria de ciutats visitades: Toledo, Segovia, Avila, Salamanca, Càceres, Trujillo, Córdoba...Las Palmas, etc, i alhora encantats i sorpresos, per la bona acollida tinguda !!!! Molts estaven convençuts de trobar mal humor, mals rotllos i retrets, envers una gent que venia de Catalunya. Res de res, excepte una bona dosis d’incredulitat, i ignorància, pel que passa aquí.
Amb la majoria que he parlat , son gent viatgera, que ja porta uns quants Inserso’s al damunt i per tant, poden comparar aquest any, amb altres d’anteriors. En aquests casos, sí confirmen una major presència de banderes espanyoles ,en llocs públics i privats, com a mostra “d’espanyolitat”, però sense més problemes. En alguns casos, feta una mica de confiança amb altres comensals, o propietaris de bars o restaurants, els hi han demanat pels motius de voler marxar, o perquè alguns maltracten l’idea d’Espanya. Fets els aclariments o precisions oportunes, el bon rotllo continua i l’estança esdevé un plaer.
Es curiós, com es venen algunes imatges, d’aquí  i de fora, per part dels partidaris o contraris del procés independentista. Es vol reduir tot, a un estereotip que serveix per acostar o allunyar la resta d’Espanya ,de Catalunya, en funció dels interessos de cada part. De fet, molts dels que esperaven uns espanyols, malcarats, crítics amb Catalunya, poc acollidors..., queden bocabadats quan la realitat és tota la contrària. Gent normal, gent acollidora, gent treballadora que acull amb entusiasme els visitants d’altres territoris, amb ganes de quedar bé i que tornin quan més aviat millor.
I és que mirant determinats canals de televisió, llegint determinats diaris o escoltant segons quines ràdios, es vol aprofundir la divisió , mitjançant la reducció d’un país,  a una caricatura. Espanya és un país molt gran, amb multitud de cultures, paisatges, tradicions, monuments...com per consumir tota una vida de viatges. I això que és tant evident, tant natural, tant elemental, ara es vol convertir en una imatge única, poc grata i poc acollidora. Es volen buscar raons per marxar-ne i res millor que l’enemistat i l’agravi, per fer-ho possible.
Son molts els que volen confondre Espanya, amb el Govern Central. Volen fer veure la figura de Mariano Rajoy, com l’espanyol mitjà – representatiu del conjunt. O la prepotent Soraya, com la mestressa que vol dominar i imposar les seves raons. O els ministres Zoido i Dastis que tant de mal han fet contra el procés. O els membres del TC, i els Jutges responsables dels procediments contra els protagonistes del procés....a tots els volen confondre amb el paisatge del país. Son gent culpable del mal moment actual, i pertoca convertir-los en enemics. No es vol fer autocrítica, de tot el que s’ha fet malament aquí. Tot és culpa dels altres, i per tant, quan més aviat trenquem, millor per a tots.

Aquesta fugida endavant, i aquestes actituds fan molt de mal a tota la societat catalana i espanyola. He trobat catalans que han decidit trencar sentimentalment amb Espanya, a títol particular, dient que ja no pensaven anar mai més a visitar cap lloc. Fan culpable, un territori i la seva gent, de les desventures protagonitzades per uns polítics que varen fer creure en la possibilitat d’una independència, enganyant a tothom. I lluny de reconèixer les mentides i falsedats, les volen imputar a la part contrària.  De tots els fracassos d’aquí, en son responsables, els polítics d’allà. Perdó, no només els polítics, sinó tota la gent. Aquest missatge, i aquest enverinament de les relacions va fent el seu camí, i l’hauríem d’aturar, quan més aviat millor. Per això, viatjar, és la millor medicina. Veure la realitat, tastar-la, sentir-la i viure-la. Qui ho fa, ja no pot ser enganyat tant fàcilment. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?