Friday, February 16, 2018

 

EL MODEL BASC - art. Regió 7



EL MODEL BASC.
No deixo d’envejar, la manera de resoldre els problemes i reptes, en el País Basc, a diferència de l’embolic en el que estem ficats, aquí a Catalunya. Ara mateix, estan immersos en una proposta de modificació de l’Estatut, cosa que em recorda els primers temps del Tripartit, amb Pasqual Maragall, d’impulsor. Aquí teníem pressa, allà, no. Allà volen sospesar molt bé, les modificacions, els avenços, les possibilitats reals de millora, sense ficar-se en conflictes constitucionals, ni reptes impossibles de dur a terme.
Res a veure, en com varem fer les coses aquí, de com les estan fent, allà. Es cert, que la deriva independentista d’aquí, els serveix d’exemple de per on no convé anar. Però, la realitat és que han aconseguit un molt ampli consens en totes les propostes que han posat sobre la taula. Es més, confien en tancar la ponència, amb un document, capaç d’obtenir una majoria de més dels dos terços. Aviat, ho comprovarem.
A banda, però d’aquesta negociació, estan a l’espera de tractar amb el govern central, el possible recolzament a la proposta de pressupostos per aquest any. Ho volen fer, havent resolt el conflicte català, i d’aquí l’empeny que va posar el Lendakari, en fer de mediador, per aconseguir la convocatòria d’eleccions per part de Puigdemont, i evitar, així la posada en marxa del 155. No se’n va sortir, però l’intent demostra , fins a quin punt, son hàbils a l’hora de buscar sortides positives pels seus interessos.
I tot indica que si, finalment s’aconsegueix formar govern aquí, es desencallarà la negociació amb el PNV, i un nou pacte amb el PP, els pot aportar noves competències, o noves inversions, estratègiques, per continuar avançant en la modernització del territori i la implantació de noves activitats industrials.
A cada escull que troba el govern central, el PNV, i amb ell, els altres partits del País Basc, busquen com poden ajudar a resoldre el problema, i al mateix temps , pescar alguna millora puntual. Han deixat de banda qualsevol tipus de fugida endavant. L’objectiu ,és aconseguir el màxim sostre d’autonomia territorial, sense necessitat d’entrar en “terres ignotes”.
No sé si son imaginacions meves, o els desitjos que tinc, en veure resolt el conflicte nostre, però em fa l’efecte com si a nivell d’ERC, comencin a voler copiar el model basc. Un model que fa molt d’anys funciona, amb uns resultats excepcionalment bons. I no és només pel concert econòmic, i el tema del cupo, sinó per una estratègia intel·ligent, pensada a llarg termini, sense presses ni conflictes innecessaris.
El resultat, és a la vista de tothom, i d’altra manera aniríem aquí, a casa nostra, si haguéssim plantejat les coses amb un tarannà similar. En política, s’ha de saber administrar bé els temps, les ocasions, les conjuntures, i sempre hi ha un moment adequat per a plantejar temes que no haguessin estat possible, en altres circumstàncies. Ho hem vist, i ho hem dit, en el passat, quan el PSOE no tenia majoria absoluta, o quan el PP, tampoc la tenia. Aquells, varen ser moments clau, sense rèdits suficients. I un de ben recent, fou, a nivell d’investir Pedro Sánchez. Si els partits catalans, haguessin apostat per fer-lo president, el conflicte actual, no hagués tingut lloc.
De totes maneres, no vivim del passat, sinó del present. Potser va sent hora de copiar els passos, estratègies i full de ruta, del govern basc. Fem president/a, a qui ho pugui ser i en pugui exercir, i anem per feina, mirant de reüll cap al nord, on les coses els hi van immensament millor.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?