Tuesday, January 23, 2018

 

SHOWS, RENYITS AMB LA SERIETAT - art. Nació Digital Solsona



SHOWS, RENYITS AMB LA SERIETAT.
La meva llarga estada a Suïssa, i els nombrosos viatges fets, per diversos països de la UE, em fan ser més crític amb els esdeveniments viscuts a Catalunya, en els darrers anys, i sentir autèntica vergonya, perdó, indignació , pel comportament de l’ex president Puigdemont.
Ara mateix, torni o no torni, ha quedat totalment desqualificat, ja no per tornar a ser president, sinó per ni tant sols, esdevenir diputat, ni alcalde d’un municipi petit, petit. Es increïble, la seva trajectòria des que va ocupar la presidència, de rebot i de forma totalment sorprenent. Potser, hauria fet un paper mediocre, com alcalde de Girona, però el que ha quedat clar, és que el rol de president li ha anat immensament gran. No ha tingut present, ni la serietat ni el paper exemplificant de tot responsable públic. Al contrari, ha cregut necessari muntar shows mediàtics, cada dos per tres, pensant que així podia suplir la manca de preparació i eficàcia, al capdavant del govern.
Es creu guanyador de la comparació amb Rajoy, i d’aquí el desig de fer comparacions, a nivell de coneixement d’idiomes. Promou entrevistes, en francès, i se’n va a Dinamarca, per a poder demostrar que també parla anglès. El que digui, és el de menys, i si fa un ridícul espantós, no compta, perquè ell no ho creu. Es considera tant espavilat que son els altres els que cauen en contradiccions i desconeixement de la política mundial.
No entén, per desconeixement i ignorància supina, l’immens respecte dels països democràtics, per les lleis vigents. En cap país de la UE, és imaginable trobar un càrrec institucional que pugui defensar la vulneració de la Constitució, com si es tractés d’un paper qualsevol. Un document, a interpretar, segons les conveniències de cadascú. Per això sol, ja no mereix cap respecte ni cap atenció
Però, permetre’s comparacions impensables, amb el franquisme, o amb la no divisió de poders, en un país com Espanya que figura entre els 28, amb més “democràcia plena” suposa una falsedat, de connotacions inimaginables, en un polític. Vull recordar el darrer estudi de The Economist, repassant la situació de 167 països, de tot el món. Espanya figura en el lloc 16, de les democràcies plenes, al davant d’EUA , en el 17, del Japó i Bèlgica en el 20, de França en el 24 i de Gran Bretanya, en el 23.
Es evident que hi ha carències, i és evident que tenim un govern central, clarament millorable, per no dir, decididament inepte, però d’aquí a tirar per terra l’estat de dret, en el que vivim, hi ha un abisme. Un abisme que Puigdemont creu poder superar, amb unes gracietes i explicacions que res tenen a veure amb la realitat. Ell ha creat la seva pròpia realitat i la ven, com si es tractés de la veritat revelada.
La política, no és show, i menys quan tenim un poble dividit i tensionat, per culpa d’una deriva independentista, portada a terme, sense serietat ni respecte, pel que suposava de crisis profunda d’un model de societat que va costar molt de construir. Els socialistes, varem tenir molt clar quin poble volíem i com d’important era una escola única, inclusiva, integrada en la societat. I com d’important era encaixar els nous vinguts, i conformar una societat única, però diversa i plural. Es que ara, l’hem de dividir entre bons i mals catalans, en funció de si volen quedar-se o marxar ?
Estem en la recta final del “show” Puigdemont. Està al final del recorregut, i millor es quedi a Bèlgica, i ens deixi tranquils. Ara i aquí, toca elegir nou president /a, i conformar nou govern, amb gent nova, no imputada, i disposada a deixar enrere la unilateralitat que no té cap possibilitat, ni futur. Respectem els ideals de cadascú, però pensem en el país i els seus habitants, que no poden estar més temps sense govern estable. Es hora de viure la realitat i no inventar-se-la.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?