Monday, January 15, 2018

 

PAISATGE DESPRÉS DE LA BATALLA - art. Nació Digital Solsona


PAISATGE DESPRÉS DE LA BATALLA.
Totes les batalles tenen efectes negatius, per a una de les parts, o per a totes dues. En el nostre cas, el procés independentista, ha deixat un paisatge desolador, a tots els nivells, i molts dels seus efectes ,no apareixeran fins d’aquí setmanes, mesos o fins i tot , anys.
Son molts els independentistes que consideren venjativa la reacció de l’Estat, entenent per Estat, el govern central. Ho he dit aquí mateix, moltes vegades, que no hem d’assimilar Estat, a govern central, i encara menys, a “estat de dret”. Son conceptes diferents, molt diferents, i d’aquí la confusió de molts independentistes a l’hora de valorar els efectes judicials, derivats del procés. M’explico.
Per a molts independentistes, la deriva judicial que afecta els protagonistes del procés, és exagerada, per fora de lloc. No creuen seriós prendre’s les coses tant a la tremenda, oimés quan alguns dels protagonistes intenten treure ferro al que varen fer. Abans d’ahir mateix , la presidenta Forcadell va dir que el que havien fet en el Parlament, era simplement una declaració “política”, sense més històries. I ja està. Altres ex- consellers o fins i tot el ex vice president, diu que varen aprovar una “declaració retòrica”...altres, simplement varen dir, però no varen fer....i ja està. Una mena de broma que no calia prendre-se-la seriosament. Amb això creuen haver resolt el problema, i poden demanar girar full. Adéu siau.
La realitat, és radicalment diferent. Almenys la realitat judicial, a la que es troben sotmesos tots els imputats, actuals, i els futurs, perquè la llista no s’ha tancat. Per al Magistrat del Suprem, Pablo Llarena, que té acumulats tots els càrrecs d’aquest procés, hi ha possibles delictes de sedició, rebel·lió i malversació  de cabals públics. A més d’altres possibles delictes menors. Perquè manté aquest posicionament ?
El Magistrat considera la reunió de persones, amb càrrecs públics rellevants, i altres d’externs a la política, que s’ajunten per a preparar un moviment, destinat a separar Catalunya d’Espanya, mitjançant el trencament de les lleis vigents, vulnerant reglaments del Parlament, normatives legals, i per descomptat la Constitució, fent ús dels seus càrrecs, i dels instruments i dels diners de les institucions que presideixen o gestionen. Aporta també documents que proven la recerca de respostes “violentes” per part de l’Estat, com a formula per a incentivar l’acció independentista i sumar més adeptes.  No m’estendré en un munt de consideracions que demostren el nucli de l’acusació contra tots els imputats.
Per ell, els imputats / investigats, son tots els que ,directa o indirectament ,varen participar en aquest moviment, en el qual hi ha polítics, per descomptat, però també funcionaris i treballadors de les administracions, i ciutadans, en general. Per això, el nombre d’imputats ,serà molt més gran del que hi ha ara. S’ha trobat documentació sobre pagaments fets, que només els podien realitzar funcionaris de la Generalitat. Per tant, està fent llista dels càrrecs polítics, primer, però tot seguit, de tots aquells funcionaris i treballadors que varen rebre ordres, il·legals, i tanmateix les varen complir. Penso en interventors, administratius i altres tècnics de l’administració pública.
El mateix s’està fent, a nivell de Mossos d’Esquadra. Havent declarat il·legal el referèndum de l’1-O, aquells Mossos que no varen donar compliment a les ordres, estant sent investigats, per posteriorment ser imputats, si en comptes de complir ordres, es varen dedicar a informar dels moviments de la Policia Nacional o Guàrdia Civil, als promotors de la consulta. Es calcula en uns centenars els  Mossos que poden ser imputats, i portats davant els tribunals, amb dures conseqüències penals i laborals. A dia d’avui, em consta, hi ha un munt de quadres intermedis, en baixa laboral per evitar haver de fer informes complicats, sobre el que va fer tothom el dia 1-O.
Hi ha també causa oberta sobre els afectats per les càrregues policials de l’1-O. La presentació de denúncies, per danys físics o psicològics, ha comportat l’obertura dels corresponents expedients, en els quals tots els possibles afectats hauran d’anar a declarar, aportant documents sobre els danys soferts, amb els corresponents certificats mèdics, i tots seran revisats, estudiats i dictaminats per metges forenses que decidiran sobre la certesa o falsedat de les denúncies. Això implica que 1.063 persones siguin cridades a declarar, i si alguna d’elles, va falsejar danys, pot entrar com testimoni i sortir com imputat.
Per descomptat, també està oberta la causa contra tots aquells alcaldes que varen fer aportacions econòmiques, o d’altres tipus, a la organització del procés independentista. A l’igual que aquells que varen signar documents animant a incomplir les lleis vigents, o varen dur a terme plens municipals per aprovar acords contra la legalitat vigent. Tots ells seran cridats per a declarar i aportar la documentació que els jutges considerin pertinent, a l’espera dels judicis, corresponents. Ja ara mateix, hi ha un conjunt d’alcaldes que anuncien no repetiran l’any vinent, convençuts que seran inhabilitats, per sentència judicial.
No vull allargar més la descripció del paisatge després de la batalla. He descrit molt breument els sectors afectats per la deriva judicial, amb algunes incògnites que s’aniran aclarint en els propers dies. De fet, el Magistrat promet tenir-ho tot a punt, per obrir judici, dintre d’un any. Es un termini curt, pel que estem acostumats, però és cert que molta gent està aportant informació i documentació, com mai haguéssim imaginat. També és cert que han caigut molts personatges, amb una trista imatge sobre la seva valentia i coherència. Però, potser, a destemps, s’han donat compte dels greus danys produïts sobre les institucions catalanes, sobre la societat, l’economia i el prestigi com a país. El dany és enorme, i la inconsciència dels protagonistes, immenses. No s’estranyin que la Justícia vulgui ser justa, o creguin que actua sota dictat del govern. Ningú pot aturar la maquinària judicial posada en marxa, i no s’estranyi ningú dels estralls que les seves resolucions tindran. Si algú en tenia dubtes, suposo que els va esvaint, a cada resolució que es dicta. I queda molt camí per recórrer i moltes coses per veure. Temps al temps.
Acabo. Calculo en més d’un miler i mig,  les persones que passaran pels jutjats, per ser investigats i acusats de diferents delictes, amb les corresponents sentències. Les més greus, sense cap mena de dubte, afectaran els membres de l’anterior Consell Executiu,  als membres de la Mesa del Parlament, funcionaris i treballadors de les administracions, i per descomptat a un nombre important de membres del cos de Mossos d’Esquadra, com també d’alcaldes i membres de la societat civil, directament implicats en la cúpula del procés.
Aquest és el paisatge després de la batalla, amb uns ritmes judicials, que res tenen a veure amb els polítics i que mantindran en tensió la societat catalana, durant mesos i fins i tot , anys. Es la conseqüència d’haver impulsat un procés, sense estudiar ni reparar en les conseqüències. I els danys han estat enormes, malgrat no haver reeixit en els objectius. Es impossible quantificar-los, però els tenim a la vista i causen perjudicis enormes a l’economia i al prestigi del país. I el més greu, han causat una fractura social, molt difícil de reparar. Tardarem anys a curar les ferides, oimés si alguns s’entesten en voler mantenir la tensió i el desafiament a l’estat de dret.
P.D. Per entendre millor el posicionaments i les actuacions del Magistrat del Suprem, Pablo Llarena, recomano l’article publicat per l’ ex Fiscal General Anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo. Es pot llegir a : https //cronicaglobal.elespanol.com/pensamiento/junqueras-decision-razonada-justa_113207_102.html.









<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?