Thursday, January 11, 2018

 

MORTS ESTÚPIDES - art. Nació Digital Solsona

MORTS ESTÙPIDES.
En els darrers dies, hem assistit a diverses morts per causes realment estúpides, molt pròpies dels temps en que vivim, en els quals, molta gent creu poder-se saltar les advertències o els perills, pensant que son invulnerables o que només compten, “pels altres”. Ells son tant espavilats que poden saltar-se les barreres i advertències, perquè son una mena de supermans a la Terra.
Les morts que avui comento, estan relacionades amb els forts temporals de vent, a Astúries, Canàries o costa catalana. En uns llocs i altres, les persones mortes, es van anar acostant a espigons colpejats violentament per onades de  6 i 7 metres d’alçada, pensant en prendre fotos de com més a prop millor, fins que el temporal se les va emportar. Ja son a l’altra vida. Han aconseguit la foto definitiva, per la qual, els semblava valia la pena córrer aquest risc.
Poso aquests exemples, com demostració de l’estupidesa i la inconsciència creixent de moltes persones, i els problemes que se’n deriven del seu comportament. En primer lloc, perquè en algun cas, es va intentar salvar-los la vida, a costa de que altres la podessin perdre. Es el mateix que passa, en platges amb bandera vermella, i tanmateix gent que entra al mar, posant els socorristes en perill de mort, si els han d’intervenir. El mateix podem dir dels serveis de salvament que han de sortir per rescatar-los, o rescatar els cadàvers.
Però, és que tot seguit, venen les investigacions i els intents de culpar els altres de la desgràcia succeïda. Investigar si l’ajuntament corresponent havia posat cartells d’avís de perill, si hi havia barreres per evitar l’accés, si hi havia mitjans de rescat disponibles....tot sigui, per buscar conflictes i a ser possible, indemnitzacions pels hereus dels difunts, en col·laboració amb algun advocat espavilat.
I és que la inconsciència no té límits. I en aquesta ben recent nevada generalitzada, s’ha donat un altre exemple de ximpleria” de manual”. Quatre amics, afeccionats a les rutes 4 x 4, en situacions extremes, no se’ls va ocórrer altra diversió que anar a l’Angliru ( Astúries ) de 1.570 m, malgrat tots els avisos de grans nevades. Doncs, cap problema, més divertit serà. I a més amb poca roba, pocs aliments i poc...de tot. Atrapats per la neu i sense possibilitat de girar, reclamen la intervenció del 112 i aquest, els engega a fregir espàrrecs. Gran crítica, grans declaracions per una atenció tant poc  professional...i compromís de continuar fent “rutes extremes”. Vale, han après la lliçó com podem veure.
Això em porta, aquí, a casa nostra. Cada setmana santa, cada estiu, em toca avisar, reclamar i al final amenaçar a monitors d’alguns campaments de nens, de no fer determinades rutes. No tenen ni idea dels perills de la muntanya, ni del fred que en ple mes de juliol o agost pot fer de nit. Desconeixen l’existència de fortes tempestes de llamps i trons que es poden desencadenar, i les conseqüències que poden comportar. He hagut de ser molt dràstic , en determinats moments, amenaçant en denúncies immediates als Mossos d’Esquadra, cas de no aturar determinades excursions o actuacions . Cosa semblant els toca fer a Saldes, quan alguns grups amb nens, volen pujar el Pedraforca amb sabates esportives i cap experiència.

En fi, s’han d’endurir radicalment les sancions per imprudència i per saltar-se normatives i avisos. No es poden posar en perill socorristes, serveis d’emergència, voluntaris, etc, per culpa d’uns inconscients que per una foto, o per una xul.leria, van a llocs on el perill és imminent i evident. I la cosa és urgent, perquè les inconsciències van en augment, com tots podem veure.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?