Wednesday, January 03, 2018

 

L'EXCEPCIONALITAT DE TV 3 - art. Blogesfera socialista

L’EXCEPCIONALITAT  DE LA CCMA – TV3 / CATradio i altres.
En plena campanya electoral, va aparèixer l’enèsima polèmica sobre la falta de pluralitat informativa dels mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya, agrupats en la CCMA ( corporació catalana de mitjans audiovisuals), dintre dels quals hi ha TV3 , Catalunya Radio, i altres, si bé els dos primers son els realment rellevants.
Ha estat una obsessió de tots els governs de la Generalitat, excepte el breu parèntesis del Tripartit, el dominar els mitjans de comunicació per a convertir-los en autèntics mitjans de propaganda del règim. No hi ha hagut manera de trobar un mínim d’objectivat i neutralitat en matèria informativa, ni facilitar l’entrada d’opinions diferents a les del govern.
Per això, ara, l’actual Director, el valencià Vicenç Sanchis, considera que la reclamació per part de l’Agència Tributària, de 167,4 milions d’euros en concepte d’IVA dels anys 2015, 2016 i 2017, ho veu com un càstig al seu posicionament descarat i abusiu en favor de les tesis independentistes. No vol veure-hi l’aplicació pura i simple, dels preceptes d’haver de cotitzar per un IVA procedent de les subvencions concedides pel govern de la Generalitat. I si bé, aquests imports, han estat recorreguts davant els tribunals, els de 2018, ja ni tant sols es podran discutir, degut al canvi de la llei de l’IVA que ja deixa més clara la tributació que pertoca.
Sigui com sigui, el cert és que la CCMA té un pressupost de 236 milions per 2017, i poca cosa més tindrà ,en aquest 2018. El pagament, ni que sigui fraccionat del deute reclamat posa potes enlaire tota l’estructura de TV3 i mitjans afins, de manera que a partir del mes de juny, considera no poder contractar cap programa extern. Ho sento però no em causa cap patiment aquesta situació, al contrari, crec que serà bona per la salut informativa del nostre país.
Fins ara, la falta de caràcter crític dels catalans, ha permès el funcionament d’uns mitjans de comunicació absolutament fidels al govern, amb un ús i abús de la informació per a benefici dels partits de govern i una manca total d’objectivitat i pluralitat. Si uns mitjans com aquests entren en crisis, no provocaran cap malestar a la societat. Al contrari, deixaran d’intoxicar i atiar conflictes, quan el que els pertocaria fer, seria donar informació fidedigne.
Però, és que les xifres son d’escàndol total, sense produir l’escàndol que hauria de provocar en la població que , al cap i a la fi, som els que paguem. La plantilla actual de TV 3 és de 2.312 persones, amb 47 alts directius, inclosos. Molts més dels que tenen mitjans tant potents com Mediaset o Atresmedia. O per CCAA, podem veure que Radio Televisió Andalusia, en té 1.217, Eukal Televisa ( País Basc) 975, o Radio Televisió Madrid, 317. En resum, que TV 3 en té tants com aquestes tres Autonomies juntes.
Tot s’ha fet amb grandiositat i àmplia generositat , pagada per tots nosaltres, i la manera d’entrar-hi ,en molts casos, no ha tingut res a veure amb els títols professionals, sinó amb altres qualitats o amistats. Així estem, quan apareix el greu problema d’un enorme deute pendent amb l’Agència Tributària, i amb l’article 155 en vigor. Aquí no hi ha la via de tornar a demanar un nou aval com es va fer pocs mesos enrere. Ara, toca fer-hi front, sense excuses i de la mà de retallades contundents, en moltes despeses que no tenien cap més objectiu que fer funcionar l’enorme estructura creada.
No podem dir que el 155 hagi tingut efectes negatius, en tot lloc i moment, perquè hi ha uns quants exemples de bones pràctiques i exigències mai complides. Ja era hora que algú mirés els comptes i veiés la desproporció entre població i diner destinat a mitjans de comunicació. Tots volem una televisió i radio, dignes, però no, uns mitjans al servei de la propaganda i del govern de torn, com han estat fins ara. Ja va sent hora de canvis en profunditat.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?