Monday, January 15, 2018

 

DISCRIMINACIÓ LABORAL, PER RAÓ DE SEXE- art. Nació Digital Solsona



DISCRIMINACIÓ LABORAL, PER RAÓ DE SEXE.
No he entès mai, la tolerància, el conformisme, o més greu encara, l’oblit, a l’hora d’exigir el compliment de la llei, en un tema tant lògic i fonamental com que “ a igual treball, igual sou”. Avui, volia parlar d’un altre tema, però dues notícies, acabades de llegir, m’han fet canviar de parer.
A Alemanya, s’ha aconseguit un dels grans objectius, en matèria d’igualtat laboral, com és que les dones, puguin saber el sou dels seus companys de treball, homes, com a garantia de que la igualtat salarial ,es compleix. Es un primer pas, almenys per saber com estem, en aquest tema. Espero i desitjo, que la iniciativa s’escampi per tota la UE, i per tant arribi aquí, tant aviat com sigui possible. De fet, a Islàndia, han anat més lluny, exigint per llei l’estricte compliment de l’equiparació salarial home – dona.
Una segona notícia, fa referència a la possible reglamentació laboral, per evitar la subcontractació de les Kellys, en l’àmbit de l’hostaleria. Pels no avesats, al vocabulari, s’entén per una “Kelly” a la dona de fer habitacions en hotels, sense pertànyer a la plantilla, sinó com autònoma o treballant en empreses que els hotels subcontracten. L’explotació en aquest camp, pot arribar a extrems inimaginables, com cobrar 5 euros per cada habitació, en hotels que poden arribar a facturar cent o cent cinquanta euros per nit...
En anteriors escrits, en aquestes mateixes pàgines, ja m’he fet ressò de les diferències salarials existents, en la major part de llocs de treball del país. Només les administracions públiques estan complint amb els termes d’igualtat i no entenc la passivitat dels sindicats, ni d’altres entitats que haurien d’organitzar mobilitzacions i plantades, com per acabar amb aquesta situació.
Tampoc s’entén la poca efectivitat d’entitats públiques com l’Institut de la Dona, davant aquests incompliments. Hauria de ser capdavantera en la presentació de denúncies i modificacions legislatives, molt contundents per trencar amb una mena de tradició que es va allargant, any rere any, sense un límit temporal, proper per posar fi a una situació inacceptable.
En quan, al tema de les Kellys, s’hauria de demanar a tots els hotels, explicacions sobre qui i com, es fan les habitacions. Tot hotel que fes servir empreses explotadores, podria ser objecte de rebuig, per part dels clients. I és que a banda de molt mal pagades, el ritme que se’ls hi exigeix, és pitjor que el treball en cadena.

L’any passat, varem assistir a una revolució en contra de l’assetjament sexual, fins arribar a cotes mai imaginades, en extensió i en noms de personalitats públiques. El resultat és clarament positiu i han caigut noms , situats en grans pedestals. A veure, si aquest any 2018, s’aconsegueix equiparar sous, per un mateix treball. Ja seria hora. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?