Tuesday, January 09, 2018

 

CONSORCI LLUÇANÈS - RESPECTE PER STA MARIA MERLÈS- art. La Rella


CONSORCI / COMARCA DEL LLUÇANÈS.  RESPECTE, PER STA. MARIA DE MERLÈS.
No m’ha agradat la reacció de l’alcalde de Prats, davant la decisió de l’alcalde de Santa Maria de Merlès, de sortir del Consorci del  Lluçanès. Titllar aquesta decisió, com irresponsable i exigir una rectificació, és una falta total de respecte a l’autonomia municipal que tenim tots els alcaldes, en representació dels Consistoris que presidim.
Es més, és un gravíssim error polític, que mai l’alcalde de la capital hauria d’haver comès, cap un municipi que va votar majoritàriament, en contra de la seva inclusió en el Lluçanès. Si vol fer servir aquestes formes, envers altres municipis reticents a formar part de la comarca, pot tenir per segur que la comarca no veurà mai la llum.
I aquest és un dels problemes que ara mateix té el territori del Lluçanès. Si un motiu no es podia donar, és fomentar la divisió interna, i aquesta reacció de l’alcalde de Prats, no solament ha indignat els habitants de Sta. Maria de Merlès, sinó també d’altres municipis on el no, va ser majoritari.
Per atreure la gent cap un objectiu, es necessita mà esquerra, i grans dosis d’habilitat i astúcia, de la qual aquest alcalde, està molt mancat, com hem pogut veure, en aquest i altres casos. A dia d’avui, la proposta de conversió en comarca, del territori del Lluçanès, està paralitzada per absència de funcionament del Parlament, però molt em temo, que no serà un dels temes a reprendre d’immediat, vistes les discrepàncies entre ERC i el PDeCAt, pel que fa la constitució de noves comarques.
Anys enrere, era partidari de l’ordenació territorial de Catalunya, en comarques, però l’actual mapa no ha funcionat com era desitjable. En comptes de funcionar com mancomunitats de serveis, s’han volgut convertir en petits parlaments, amb un cost mínim d’ un milió d’euros, cadascuna, i un increment il·limitat de nous territoris. Un petit país com el nostre, no es pot permetre una organització com aquesta. En temps de la República, es varen proposar 38 comarques, amb la Generalitat recuperada, varen ser 41, ara en tenim 42 ( Moianès) i s’hi volen sumar Lluçanès i Alta Segarra, ja. Venen a continuació algunes altres, en estudi...en fi, recomano pensar més en una Mancomunitat que no pas en una nova comarca. Temps al temps. I sobretot, respecte per les decisions de cada municipi. Faltaria més ¡¡¡
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?