Thursday, December 28, 2017

 

TABARNIA - UNA OCURRÈNCIA ? - art. Blogesfera socialista



TABARNIA – UNA OCURRÈNCIA ?
Tots els estimats lectors, ja deuen estar al cas del darrer fenomen polític, sorgit dels resultats del 21 D, i que omple pàgines i tertúlies, a falta de novetats, en altres àmbits. Per si algú encara no se n’ha assabentat, es tracta d’una proposta, de creació d’una nova Comunitat Autònoma que aplegui les comarques costaneres de les províncies de Tarragona i Barcelona, en les que varen guanyar els partits constitucionalistes. D’aquí el nom de Tabarnia, i la seva ordenació territorial en Alta i Baixa Tabarnia....
En total, una desena de comarques, amb una clara majoria d’habitants, dintre de Catalunya, i un percentatge de PIB, majoritari, de totes , totes. Aquest territori es proposa aconseguir la independència de Catalunya, per a continuar dintre d’Espanya,...
Una ocurrència, com tantes altres, però que em porta a reflexionar sobre la realitat concreta del nostre país, i com de fàcil és remoure els baixos instints, si algú està interessat, en despertar la bèstia ,que molts porten a dins. Ara mateix, tothom pot comprovar com de fàcil ha estat trobar enemics externs, convertir un govern central, en mans, del PP, en un enemic ( no en un adversari), i per generalització, convertir l’odi a un partit, en un odi a tot un país: Espanya.
 Igual de fàcil, ha estat, dividir els catalans, en bons i dolents, en funció de si lluitaven per la independència, o apostaven per continuar dintre d’Espanya. Que l’opció independentista fos viable, o no, no importa. Es qüestió de fe, no de realitat. I la fe, no es discuteix, s’hi creu o no s’hi creu, i qui no hi creu, és un infidel, un no patriota. Així estem, i així podem continuar, sinó hi ha una forta reacció, en contra.
Però, volia reprendre el fil del principi, quan en moltes de les reunions d’alcaldes del partit socialista, parlàvem de solidaritat territorial, de repartiment de beneficis i càrregues fiscals, de coordinació i subordinació, en matèria d’equipaments i serveis, etc. Tots teníem clar, el principi de solidaritat territorial, per això militem en el partit socialista, i tots tenim clar que per poder repartir, primer has de crear riquesa, sinó poca cosa pots repartir.
Posats aquests principis en els governs municipals, i en la Diputació de Barcelona, quedava clar que les comarques més pobres, havien de rebre més ajuts, que les més riques. I així s’ha fet, en els 34 anys de govern socialista a la Diputació de Barcelona, i així es manté, de moment. Però, els debats entre alcaldes i diputats, eren interessants pel que tenen de comparació amb el conflicte Catalunya – Espanya. M’explico.
El Berguedà, amb 40.000 habitants, representa un 0,54% de la província de Barcelona, de manera que li tocarien el 0,54 % dels ajuts de la Diputació. Doncs bé, sempre hem obtingut entre un 2 i un 2,3 % dels ajuts, multiplicant per 4 el que ens correspondria. Perquè s’ha fet ? Doncs per reequilibrar el territori, i per una clara predisposició a la solidaritat territorial. Ara bé, si el Baix Llobregat, hagués reclamat el que li pertocava, això no hagués estat possible. Com a comarca, el Baix, aporta prop d’un 20 % del PIB català. Podria dir que aporta molt, a canvi de rebre poc, i demanar independitzar-se d’un sistema que li és negatiu.
Bé, doncs, aquesta ocurrència de Tabarnia, pretén posar sobre la taula, la contradicció interna que tenen tots els nacionalismes. Vull per a mi, el que és meu, i no vull compartir amb altres el que produeixo, encara que siguin els altres, els que m’ho comprin. Portat a l’absurd, aquest nacionalisme excloent, podria portar Catalunya, a la divisió interna, i ajuntar les comarques riques, deixant les pobres, a la seva sort.

Si sempre he batallat per mantenir el poble de Borredà i la comarca del Berguedà, dintre de la província de Barcelona, és perquè sé que en sortim clarament beneficiats. El dia que la vegueria de la Catalunya Central fos una realitat, hi perdríem un cinquanta o seixanta per cent dels recursos. La unió fa la força , i la divisió ens porta a la ruïna. Això és la crua realitat, a nivell de comarca, de regió, d’estat, i de la UE. Els nacionalismes sempre son egoistes i excloents, i mai han portat solució als problemes. Catalunya té un problema d’encaix dintre d’Espanya. Es cert, i s’ha de resoldre, però si algú creu que ho pot fer, per la via del fracassat procés, tornarà a fracassar, i ja portem prou danys acumulats com per allargar la sagnia social, econòmica i territorial. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?