Sunday, December 17, 2017

 

PODER OSONENC - art. El 9 Nou


PODER OSONENC.
Resulta curiós, el poder d’algunes comarques, en relació a d’altres, més poblades o fins i tot més potents, a nivell econòmic, i en canvi no tenen la representació política, que podrien o haurien de tenir. I és que, tot depèn del posicionament de la capital, per una banda, i dels lideratges personals , a cada partit, per l’altra.
Durant uns anys, vaig estar de diputat – adscrit a la comarca, per part del partit socialista, a falta d’un diputat propi, però de seguida es va corregir aquesta mancança territorial, amb l’entrada d’Antoni Noguer, Flora Vilalta, Sergi Vilamala, i més recentment, Marta Moreta, que repeteix a la llista, ben a prop de Ramon Espadaler ( Units per Avançar), tots dos, amb clares opcions de formar part de la nova legislatura del Parlament de Catalunya.
Altres partits han actuat de manera similar, i els principals , sempre han tingut, com a mínim un representant de la comarca, i en alguns moments, fins i tot un parell. I això em porta a comentar, la importància de tenir representants directes, davant la principal institució del país.
Qui millor pot parlar de casa seva, és qui hi viu i té contacte permanent amb les institucions, entitats, associacions, clubs, etc, del territori. I no descobreixo res de nou que “qui no plora, no mama”, o qui no reclama, no rep l’atenció que mereix, especialment en uns moments de vaques flaques, en que hi ha moltes demandes, i poques disponibilitats financeres per a resoldre-les.
Puc donar fe, després de quatre legislatures, exercint de diputat, que la constància i la insistència, sol tenir premi, i pot costar, però si les peticions son raonables, s’acaben aconseguint. Quan volto per la capital o la comarca, em vaig fixant en peticions fetes, que varen costar anys i anys, de reclamacions, però que al final s’acabaren duent a terme. El Museu Episcopal de Vic, n’és un exemple clar. Qui no recorda el vell edifici ? Qui no recorda les llargues i complicades gestions i tràmits per aconseguir enderrocar-lo i fer-lo nou ? Qui no pot estar legítimament orgullós del resultat obtingut ?
Fa uns mesos vaig visitar Sant Pere de Casserres, un esplèndid monument, en pèssim estat, una trentena d’anys enrere i que ara exhibeix un aspecte magnífic, gràcies a les intervencions del Consell Comarcal i la Generalitat, després de múltiples actuacions parlamentàries. Podria formular-ne una llarga llista més, però amb aquests dos, es pot exemplificar la rellevància de tenir representants parlamentaris, que actuïn en dos nivells diferents, però complementaris, alhora.
Tot diputat/da, ha de vetllar pel conjunt del país i ser present en comissions sectorials, on es tracten temes genèrics, i generals, i alhora, fer de diputat/da territorial per portar al Parlament els temes de la comarca, i tornar amb les solucions més adients, ni que sigui, després d’anys de treball.
A nivell de partit socialista, aquesta vegada Osona, tindrà dos representants, en la persona de Marta Moreta, molt activa en la legislatura, complicada, enrevessada i curta que hem tingut, i un segon , en la persona de Ramon Espadaler ( procedent de l’antiga UDC, i ara dirigent d’Units per Avançar).
Permeteu-me, unes ratlles a favor d’aquest acord entre les dues forces polítiques, perquè n’he estat un ferm defensor, per dos motius clars. El primer, destinat a ampliar la representació i la base de votants, en un ampli espai de centre – esquerra. El segon ,per la incorporació de persones consistents, preparades, i amb capacitat per assumir reptes de futur, rellevants.
Vaig coincidir dues legislatures amb Ramon Espadaler, en tant que adversari polític, però amb una magnífica relació de respecte i treball mutu. Eren temps, d’amplies majories absolutes de CiU i la prepotència , era marca de la casa. Amb ell la relació era fluida i profitosa, guanyant-se el respecte i col·laboració dels grups d’oposició, molt diferent de les relacions amb altres diputats i consellers. Per això, considero clarament positiu l’acord, i augmentarà el poder osonenc, en el Parlament. Ho veurem ben aviat.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?