Monday, December 11, 2017

 

MIQUEL ICETA, LA SOLUCIÓ - art. Nació Digital Solsona



MIQUEL ICETA, LA SOLUCIÓ.
No deixarem els problemes enrere, si es produeix un empat entre els partits independentistes, i els anomenats constitucionalistes. I és impensable una nova etapa de dos , tres o quatre anys de paràlisis de l’acció de govern, perquè el país no ho aguantaria. Quan les coses van malament, la tendència és a empitjorar, i ara les coses van fatal, de manera que hem d’aprofitar l’ocasió que donen les eleccions del 21 D, per a revertir la situació i emprendre una nova etapa, radicalment diferent.
Però, per fer-ho, no pot haver-hi un govern presidit per un independentista, perquè suposaria continuar amb el que ja hem vist, agreujat, per la falta de guió i perspectives. Ni tampoc per una constitucionalista, interessada en revertir-ho tot i produir canvis, amb ànims de revenja. Perquè la nova etapa sigui profitosa, no pot haver-hi vencedors ni vençuts. Ha d’haver-hi esperit de reconciliació i normalització.
Aquesta és la via Iceta. Ja no dic la via PSC, que també, amb acord amb Units per Avançar, i altres elements transversals, sinó d’un gran nombre de moviments i entitats empresarials i ciutadanes, que volen retrobar la confiança i el prestigi perduts.
Miquel Iceta vol presidir un govern dedicat a governar, a resoldre els problemes quotidians dels ciutadans que han quedat en segon terme, per culpa del procés, i negociar amb el govern central, unes noves relacions presidides per la confiança mútua, el respecte i la serietat. Toca reconèixer el que s’ha fet malament pel cantó català, però molt especialment també, per la banda del govern central. Hi ha múltiples queixes fonamentades i reals, que s’han de resoldre i evitar la seva repetició: mancances en infraestructures bàsiques, equipaments, lleis centralitzadores, i un adequat finançament que ha de contenir el principi d’ordinalitat. Si Catalunya és la quarta a aportar, ha de ser la quarta a rebre.
Iceta, és prou hàbil, i prou preparat com per aconseguir consensos aquí i acords, allà. Ho ha demostrat en multitud d’ocasions, i ara és la persona que necessitem. Hi ha un clar esgotament per part de tothom. Tants moments històrics, tants moments èpics, tantes manifestacions i actes extraordinaris, no han resolt la situació en la que estem. Al contrari, s’ha abandonat la política diària a l’espera de veure què en sortia de les accions extraordinàries, i estem en un clar retrocés , a nivell de la governança.
Si volem evitar la continuïtat de la situació actual, s’ha de trobar el desllorigador, i ara per ara només apareix el que proposa en Miquel Iceta. Formar un govern, ni que sigui minoritari, però capaç de negociar a banda i banda de l’arc parlamentari, per resoldre els problemes diaris, sí, però també per encarrilar una sortida de futur per a Catalunya, en el marc d’una modificació constitucional. I mentrestant, aconseguir modificació d’algunes lleis orgàniques, que ja permetrien fer avenços importants, en el que tots els catalans estem d’acord: blindar llengua , cultura i ensenyament, i tenir un sistema de finançament més just.
En pocs dies, aquest canvi és possible, si es fa prou confiança en les propostes de Miquel Iceta. Es l’únic que no se situa en un bàndol concret, i aposta per una tercera via, sense vencedors ni vençuts. Es la millor solució.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?