Tuesday, December 26, 2017

 

HA VALGUT LA PENA ? - art. Nació Digital Solsona

HA VALGUT LA PENA ?
Després de tota acció , convé fer-ne una avaluació, per saber si l’esforç dedicat ha valgut la pena o no. Després de cinc anys de procés sobiranista, hauríem de fer una avaluació sincera, objectiva i amb perspectiva històrica. No sembla que cap dels protagonistes hi estigui interessat, per evitar crítiques despietades , i resums, més que negatius. Amb tot, a nivell intern, sé que alguns col·lectius, sí estan fent aquesta avaluació. Altra cosa serà que la donin a conèixer. Segurament caldrà esperar mesos o anys a tenir-la disponible, però em permeto avançar-ne alguns detalls.
Improvisació i precipitació. Es certa l’existència històrica, d’un sentiment de maltractament de Catalunya, procedent del que anomenem Madrid. El Madrid polític, el govern central, però traspassar aquest sentiment a tot Espanya, va ser un error immens, per quan dos terços dels catalans tenen arrels espanyoles. Entenent, espanyoles, per regions diferents a la catalana.
Aquest malestar, es podia resoldre, buscant sortides “ a la basca”, amb acords amb partits estatals, posant com condició, canvis estructurals permanents. No tant, exigint canvis de la Constitució, com modificant lleis orgàniques que garantissin el més sagrat per a nosaltres, com és la cultura, llengua i ensenyament. Una quarta pota, era millorar el sistema de finançament. Teníem i tenim prou arguments, per fer-ho possible.
Però no, es va voler donar un pas, impossible, mal estudiat, mal planificat i molt mal portat a la pràctica, com iniciar el procés independentista, de pressa i corrents. Mala cosa, perquè el final, necessàriament havia de ser desastrós. No es pot entendre com algú podia pensar en un final d’èxit, quan tot estava en contra. Quan dic, tot, vull dir, absolutament tot. Per tant, el procés ha estat una mostra clara del caràcter mediterrani, en quan a improvisació i precipitació.
Mentides i enganys. Si els dos trets anteriors, eren preludi d’un segur fracàs, res es pot construir sobre uns fonaments plens de mentides i enganys. Inventar acudits com “Espanya ens roba”, posant 16.000 milions de suposat espoli fiscal, era una mentida, fàcil de desmuntar. Com tampoc era de rebut, vendre una bona salut econòmica, quan el deute de Catalunya ha superat els 75.000 milions d’euros. I encara més mentida era tenir països disposats a reconèixer la imaginaria independència de Catalunya o continuar dintre de la UE. O creure en enganys com que les empreses aplaudirien el procés i no hi hauria efectes negatius...massa mentides i enganys, com per portar el procés a bon port.
Ficar tothom en el procés. Creure que un Estat, en majúscules, dotzena potència mundial i quarta de la UE, s’acovardiria davant el gran nombre d’implicats en el procés, és tancar els ulls davant la realitat. Tots els actes dirigits a implicar el màxim d’alcaldes, entitats, clubs , associacions, etc, pensant en un Totum revolutum, per fer por a l’adversari, és més propi de nens petits que no pas de dirigents polítics. I organitzar mobilitzacions, manifestacions, conferències, xerrades, caminades, cantades, i moltes altres accions, per entretenir el personal i fer veure que tot servia en el camí del procés, era vendre fum, però no realitats.

Ha valgut la pena ? Ha valgut la pena fer tot el que s’ha fet, trencar tot el que s’ha trencat, perdre tot el prestigi guanyat i posar tot el país en situació de tensió interna i ridícul extern? Ha valgut la pena veure protagonistes a la presó ? i més que n’hi aniran per no haver volgut fer cas als qui avisàvem de no trencar l’estat de dret. Res és gratuït en matèria de vulneració de la legalitat vigent. Molts aquí han cregut que la podien vulnerar, trencar i fer-la servir a la seva conveniència. La realitat, és dura, i serà llarga de pair. Que ningú vulgui repetir passos d’un procés fracassat. El que ara convé és un retorn a la normalitat que no vol dir, deixar de reclamar el que considerem just. Però, sempre per les vies de l’estat de dret.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?