Friday, December 08, 2017

 

170.000 PERSONES, EN LLISTES D'ESPERA - art. Regió 7170.000 PERSONES, EN LLISTES D’ESPERA.
Mentres alguns prometen el paradís, altres viuen un autèntic infern, a l’espera de ser operats, d’alguna de les dolències que pateixen. Acabo de tenir accés, a un extens informe sobre la situació de les llistes d’espera ,en matèria quirúrgica, a Catalunya. No solament no han baixat, respecte de l’any passat, sinó que han sofert un increment d’un 3,4%. En resum, 170.000 persones, esperen a ser operades, a dia avui.
A aquesta xifra, caldria afegir-hi dotzenes de milers de pacients, a l’espera de visita amb especialistes, per ser degudament estudiats i avaluats, com per ser derivats cap a les llistes d’operacions, o cap altres, sectors de la medicina.
Segur que tots coneixem, en el nostre entorn familiar, d’amistats o companys de treball, casos de mesos i mesos d’espera, per analítiques determinades o per altres accions mèdiques. En conjunt, podem dir que l’àmbit de la salut, ha sofert un clar retrocés, respecte de com funcionava , anys enrere. De fet, es posa la data de 2010, com inici de les fortes retallades, en sanitat, d’on provenen els mals actuals.
I a tot plegat, s’hi suma, la deserció de milers de professionals cap altres països, especialment França i Alemanya, on son ràpidament contractats, i molt apreciats per la dedicació i bona praxis que practiquen. La majoria d’ells, ja no tornaran.
Informes de situació com aquest, haurien de fer veure, la urgent necessitat de retornar a la normalitat, i fer de la qualitat de vida, l’eix central de l’acció política, i de la preocupació de ciutadans i governants.
Parlant amb professionals de CAP’s , Ambulatoris i Hospitals, es detecta el desànim i la falta d’esperança, en un redreçament immediat de la situació. I, tant mateix és el que hauríem d’estar reclamant, a tots els partits, com un dels principals punts en els seus programes electorals.
I ara parlo de la situació sanitària, però entrar en la de la dependència, és donar un cop més de volta i comprovar l’asfíxia total, en matèria d’ajuts i tràmits. La degradació en les tramitacions ha estat progressiva i constant, any rere any, fins el punt de quedar fora la major part dels possibles beneficiaris. A més, la complexitat i lentitud fa que si les ajudes arriben, solen fer-ho, quan ja és massa tard. La impotència d’aquestes famílies és total, perquè no veuen la fi d’aquest sistema, fet per sembrar de problemes tots els afectats.
Si abans parlava de llistes d’espera, en operacions quirúrgiques, ara podria parlar de les llargues, llarguíssimes llistes d’espera, per entrar en un centre socio-sanitari. Tenir a casa, sense les condicions adequades, a persones amb dolències greus, converteix l’existència, en una carrera d’obstacles, sense termini previst. Pregunteu al vostre entorn, els casos existents, i comprovareu la gravetat de la situació. I fa més de cinc anys, estan congelats, els fons per a nous convenis entre Generalitat i residències per a la gent gran, per tal de facilitar a persones amb pocs recursos, el seu acolliment.
En resum, quan parlem de política, quan parlem d’impostos i del seu destí, hem de pensar en unes prioritats clares i contundents. Les primeres, son garantir una mínima qualitat de vida, i la resta , passa a ser secundari. Estem a les portes d’unes noves eleccions al Parlament, de les quals n’ha de sortir un nou govern. Mirem programes, mirem passat i present dels partits que es presenten, i demanem-nos qui pot garantir aquestes prioritats, i obrem en conseqüència. Estem ja cansats que un únic tema, amagui tots els altres, i vulgui fer oblidar l’acció de govern, amb àmplies, profundes i greus retallades als serveis bàsics elementals. Es hora, de proposar Solucions, no repetir conflictes.<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?