Friday, November 24, 2017

 

POLÍTICA, ES PEDAGOGIA - art. Regió 7



POLÍTICA, ÉS PEDAGOGIA.
Si una cosa hem de tenir clara els polítics, és que , tant en la vida personal, com en la pública, el nostre comportament ha de ser “exemplar “. I en aquest terme hi entra, la coherència, l’ètica i l’estètica; per descomptat, però lògicament, també l’honestedat i perquè, no ,  l’austeritat. Aquest era un principi fonamental, després de la llarga nit del franquisme, per a tots els qui varem entrar en política ,a finals dels setanta o principis dels vuitanta.
Veig amb perplexitat i indignació, la pèrdua d’aquests valors, i la seva substitució per un oportunisme i un populisme que justifiquen qualsevol acció de govern, i comportament públic. En els darrers anys, arran l’inici de la deriva independentista del govern de la Generalitat, n’hem tingut dotzenes d’exemples, i en els darrers mesos, el compliment de les normes, ha estat l’excepció. Em referiré a l’àmbit municipal, i deixaré per altra ocasió, els altres àmbits institucionals.
Tots els alcaldes i regidors, jurem o prometem fidelitat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia, quan accedim al càrrec. Un primer exemple de coherència i ètica, se suposa, ha de ser el compliment d’aquest jurament. No fer-ho, constitueix un acte de perjuri i situar-se fora de la legalitat vigent. Doncs bé, centenars d’alcaldes, han trencat aquest precepte i han cregut poder-ho fer, seguint el guió independentista, segons el qual es podien vulnerar les lleis vigents, i crear una mena de legalitat paral·lela.
Molts, no han dubtat convocar plens municipals, per aprovar mocions que trencaven clarament els principis constitucionals i estatuaris. De fet, hi ha hagut milers de plens, i milers de mocions aprovades, sense cap base legal, que ara dormen la seva inutilitat, en arxius de les altres institucions que les han rebudes.
Centenars d’alcaldes, uns diuen set-cents, altres set-cents cinquanta, varen signar un suposat Decret, de recolzament al referèndum, declarat il·legal pel TC, i a les lleis de transitorietat. Però, molts, em diuen que una majoria, varen aplicar la tant elogiada astúcia per signar papers sense cap valor legal. Es a dir, varen signar uns Decrets que , en realitat no ho eren, perquè ni els varen numerar ni els varen registrar, per la qual cosa no tenien cap caràcter oficial. Un altre exemple d’astúcia, o si voleu de falta d’ètica i estètica. Un nou pèssim exemple pels ciutadans.
Però, calia anar més lluny i res millor que manifestar-se davant del Parlament i del Tribunal Superior de Catalunya, acompanyant als qui havien d’anar a declarar. En cap país del món democràtic, es imaginable, manifestar-se davant de la seu, on rau la sobirania popular, i sí davant de la seu del govern. Però, encara més greu, és fer-ho davant de la seu d’un Tribunal de Justícia, a la qual mai se la pot pressionar ni atemorir.
I per si no n’hi havia prou, noves concentracions a Barcelona per anar de l’ajuntament al Palau, en protesta per accions judicials, considerades injustes, per alcaldes que han de respectar la independència dels tribunals. Per acabar-ho de completar, viatge a Brussel·les, en protesta per la falta de col·laboració de les institucions europees, a les accions, independentistes, del govern Puigdemont. Si en un lloc era imprudent, anar, era a Brussel·les.
Però, és que fins i tot , entitats municipalistes com ACM ( associació catalana de municipis) i l’AMI ( associació de municipis per la independència) havien somiat i programat que un consell d’alcaldes podia assumir el govern del país, cas de ser empresonat el Consell Executiu ¡¡¡ Francament, inimaginable que uns alcaldes pensessin en assumir un govern ¡¡¡ . Els deliris causen aquestes efectes, i passats uns dies, no veig que hagin decidit dissoldre les dues associacions, a la vista del desastre de les seves accions i manifestacions.

El dany causat per aquestes accions. és enorme. Què han de pensar i fer els ciutadans, a la vista de que molts dels seus alcaldes, han trencat els juraments fets, han incomplert preceptes legals, i han advocat per desobeir resolucions judicials ? Com poden demanar compliment d’ordenances municipals, si ells s’han situat fora de la legalitat, en moltes ocasions ? Confio, espero i desitjo que d’aquí un any i mig, en ocasió de les properes eleccions municipals, molts dels actuals alcaldes, siguin rellevats per una nova generació de polítics, que tinguin per objectiu, recuperar la credibilitat perduda, i tornin al principi de “política és pedagogia”, essencial per governar bé. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?