Tuesday, November 07, 2017

 

NO MINIMITZEM ELS DANYS- art. Blogesfera socialista




NO MINIMITZEM ELS DANYS ¡
Causa desànim, veure, fins a quin punt el relat del procés, ha encaixat en una part de la societat catalana, fins l’extrem de perdre tota objectivitat. Persones, amb títols universitaris, amb professió d’advocats, amb tècnics, en diferents matèries, mestres, professors, ....arriben a justificar totes o, pràcticament totes les actuacions ,dutes a terme, malgrat s’hagi demostrat la seva plena il·legalitat.
Tot sigui, per aconseguir l’objectiu perseguit. El com, és el de menys, i les dreceres les troben inevitables, per arribar-hi. He parlat del tema amb persones de ben diverses procedències i no tenen cap recança, a l’hora de justificar fets increïblement greus, impensables de dur a terme, en un país democràtic.
Es a dir, minimitzen, fins extrems increïbles, els fets que hem viscut a Catalunya, en els darrers anys. Han perdut el mínim d’objectivitat que s’ha de tenir, per valorar la situació, i posen a la balança del govern central, totes les culpes del que s’ha fet o ha passat, aquí. D’aquí que trobin injust, escandalós, venjatiu o desproporcionada la resposta política, i fins i tot la judicial. Entenen que tots els tribunals estan al servei del govern, i per tant, els hi treuen tota legitimitat. I ja està. Tot es justifica , tot es relativitza, tot es minimitza. El victimisme ha fet el seu treball, i costarà anys, molts anys, assumir els errors propis, i no carregar sempre les culpes, als altres.
Però, tornant al principi, intentant tractar el tema amb la màxima objectivitat, hem de donar-nos compte dels immensos errors comesos, i dels delictes perpetrats. Son molt i molt greus. I han causat danys immensos, en els àmbits, polític, econòmic i social, que perduraran durant molts i molts anys.
No sóc independentista, però sempre defensaré l’existència de partits que tinguin per objectiu aquesta proposta. Ara bé, les regles de joc son sagrades, per a tots. La Constitució, a nivell d’Espanya i l’Estatut, a nivell de Catalunya, son les eines que garanteixen la vida política i social. Son els marcs que varem elaborar i votar, i no poden ser vulnerats, ni per uns ni per altres. La seva vigència i continuïtat son intocables, fins no siguin modificats, per les vies que tenen establertes.
No poden haver-hi dreceres ni modificacions il·legals, perquè suposaria trencar les regles de joc, i acabar amb l’estat de dret. Impensable, en un país democràtic, es digui Catalunya, es digui Espanya.
Doncs bé, aquí es va decidir trencar amb l’estat de dret, per assolir l’objectiu de la independència, i així es va procedir els dies 6 i 7 de setembre. Hi hagué, un autèntic cop d’estat intern, en el Parlament, mitjançant el qual, una minoria social, amb 72 diputats varen decidir desobeir el Reglament del Parlament i vulnerar l’Estatut d’Autonomia. Recordo ,que només per proposar una modificació del Reglament i de les lleis essencials, es necessita un mínim de 90 diputats. Els dos terços de la Cambra. Vaig ser un dels diputats que ho va aprovar. De fet, ho aprovarem per unanimitat dels 135 diputats.
Aquesta gravíssima vulneració, ja hauria d’haver comportat l’actuació immediata del Tribunal Constitucional, i de rebot dels tribunals de justícia, per a restablir la legalitat perduda. Aquí, es va anar passant el temps, amb tripijocs i altres maniobres que varen provocar una altra topada constitucional ,el 10 d’octubre, fins arribar a la decisió final de declarar la DUI, en una altra sessió parlamentària que passarà a la història com un dels fets més greus i més reprovables, mai imaginats. Només el fet de demanar vot secret, en urna, en comptes de votació nominal , en veu alta, ja va suposar un altre cop a la valentia i transparència que tant havien reclamat, en altres ocasions.
Arribats en aquest punt, s’inicia un seguit de despropòsits, que tiren per terra la dignitat parlamentària i porten un grau d’esperpent i vergonya, a tot el món. Mig govern amb el seu ex president, marxen cap a Bèlgica, l’altre meitat es queda aquí...en fi, no segueixo perquè el munt de despropòsits es tant gran, que fa impossible, per raó d’espai, donar-ne compte.
Dit tot això, el que ha quedat demostrat, és la total i absoluta improvisació de tots els actes i totes les promeses fetes. No hi havia res preparat, no hi havia cap previsió ni cap fonament per tirar endavant la independència. Ni països amics, ni UE amb els braços oberts, ni finançament disponible, ni continuïtat burocràtica, ni......ni ....
Per a alguns, ha estat una simple aventura mal muntada. Per a altres, un experiment fallit. Per als més convençuts seguidors del procés, una estratègia més, en la llarga lluita per l’alliberament nacional...
Ara bé, els danys han estat enormes. Catalunya ha perdut el prestigi guanyat durant molts anys, especialment arran els JJOO del 92, en que Barcelona fou el centre d’atenció de tot el món. Es ben coneguda la importància del que se’n diuen “intangibles”. Els intangibles son factors que no es veuen directament però tenen una importància vital de cara a decidir implantació d’empreses, centres de negocis, visites culturals, turístiques, congressos, etc. Per entendre’ns, és el prestigi, d’un lloc concret per una suma de factors que el fan atractiu.
Durant setmanes, Catalunya ha estat exposada a tot el món, i si tots varem patir per les estúpides i brutals actuacions policials del 1-O, abans havíem mostrat imatges d’un Parlament impropi d’un país democràtic, els dies 6 i 7 de setembre. I fa menys temps, hem repetit imatges impròpies en el mateix lloc, i hem acabat amb un ex president i mig govern voltant per Brussel·les, sense saber ben bé què hi ha anat a fer.
Han marxat prop de 2.000 empreses, hi haurà boicots a determinats productes, hi ha mala relació amb altres territoris, s’ha hagut d’aplicar per primera vegada l’art. 155, i si tenim el ex president a fora, tenim el ex vicepresident aquí, sense donar cap explicació a documentació probatòria, en la qual queda demostrada la improvisació total i la impossibilitat de fer front a la independència.
El dany ha estat immens, i perdurarà durant uns quants anys més. Però, aquest dany, quantificable en milers de milions d’euros, no té punt de comparació amb el dany social comès. Aquest, és impossible de quantificar perquè afecta els sentiments, les emocions i les relacions familiars. Tardarem molts anys, a reparar-lo. El trencament de milers de famílies, l’odi creat, el distanciament d’amics i companys, no té preu.
Acabo. Hem arribat aquí per un cúmul de circumstàncies molt diverses i plurals, amb greus comportaments del govern central, és cert, iniciats especialment 12 anys, enrere amb tota la campanya anti Estatut. Alguns independentistes volen retrocedir 300 anys, enrere, i altres, en el 78 quan la Transició. Es evident que errors i comportaments inadequats, n’han tingut tots, i tots han de reflexionar i prendre’n nota per no repetir-los, però no podem tornar a caure en la simplicitat de donar les culpes de tot, a elements externs i no acceptar els greus comportaments interns, a Catalunya.

El victimisme, no es pot acceptar com excusa per justificar el que ha passat aquí en els darrers anys, i especialment, en els darrers mesos. Les culpes tenen noms i cognoms, i ara s’enfrontaran a la Justícia. Que ningú minimitzi el que s’ha fet, perquè és extremadament greu, i té uns costos enormes, com hem explicat. Que cadascú assumeixi les seves decisions i que en prenguem nota perquè mai més es repeteixin.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?