Tuesday, November 28, 2017

 

AUTOENGANY NUMÈRIC - art. Blogesfera socialista

AUTOENGANY NUMÈRIC. CAP MANIFESTACIÓ, S’HA ACOSTAT, AL MILIÓ DE PERSONES.
Sóc de Lletres, i per això, sempre he tingut una especial fascinació i rigor per les xifres, pels números, fossin lligats a la comptabilitat, o a qualsevol altre àmbit de la vida humana. I la meva llarga estada a Suïssa, va acabar de reblar el clau, a nivell d’exigència i rigor a l’hora de donar compte d’esveniments, actes o activitats, en general. La mentida, l’engany, o la tergiversació de xifres, en aquell país, està fortament penalitzat, moral, social i políticament parlant. D’allà em ve, la recerca de la veritat i el rigor, en totes les facetes de la meva vida, personal i pública.
Es per aquest motiu que sempre he volgut contrastar dades i saber-ne l’origen, com per tenir constància de la realitat. Les xifres, poden ser, o no importants, en funció del destí que se’ls hi doni, però de les que avui vull parlar, sí, han tingut rellevància, en decisions posteriors. Em refereixo a convocatòries, concentracions, manifestacions o actes lligats a la política, o amb derivacions polítiques.
D’entrada, un cop d’efecte impactant: mai a Catalunya, hi ha hagut cap manifestació, concentració ni acte que hagi aplegat un milió de persones. Repeteixo, mai. I quan dic mai, vull dir, mai, al llarg de la nostra història, passada, ni present. No ho dic jo, evidentment, ho diuen estudiosos en la matèria, amb proves concloents a nivell de fotos, vols aeris, superfícies ocupades, etc. Aquesta dada, em va impactar, perquè , en els darrers anys, parlem de milions com si costés ben poc moure un milió de persones. I un milió de persones, és tota la població d’una ciutat gran, molt gran, tenint present que Barcelona en té 1,8 milions.
Doncs, bé, darrerament he tingut a les mans, un estudi de l’empresa Lynce, especialitzada en vols aeris, fotos d’alta resolució, comptabilitat en assistència a actes, manifestacions, etc. També, fa poc, vaig fer un seguiment d’un grup creat, expressament per evitar les exageracions i mentides sobre assistència i participació, en esdeveniments públics. L’entitat es va batejar amb el nom de Contrastant.  L’agència EFE, va contractar, durant anys a la primera i altres mitjans de comunicació varen fer el mateix, tant a nivell d’Espanya com de França i altres països.
La realitat és tossuda, i els mitjans tècnics, han avançat una barbaritat com per desmuntar tòpics, invents i mentides que molts volien vendre com a certes. Durant anys, molts anys, era acta de fe, dir que en el Passeig de Gràcia hi cabien 500.000 persones. Així s’ha venut durant tots aquests anys, fins l’hora de la veritat en que s’ha demostrat la impossibilitat de superar els 225.000, atapeïts fins extrems impossibles . Si hi ha moviment, la xifra baixa per sota dels 200.000. I és que en un m2, no hi posem més de 4 persones. Més ben dit, 4 és el màxim imaginable, i en moviment, la xifra baixa als 2, de forma immediata. Pensar en més de 4 x m2, és imaginar que alguns porten ales, o poden levitar...
Si anem cap a les grans manifestacions, considerades “històriques”, veurem de manera clara la tergiversació, per no dir, manipulació de les xifres donades, amb uns allargaments d’escàndol. La de 2010, en contra de la retallada de l’Estatut d’Autonomia, la Guardia Urbana va llençar la xifra de 1,2 milions, i els convocants, la de 1,5 milions. En realitat, els participants no varen superar els 75.000. Sí, heu llegit bé ( setanta – cinc mil). Atenció, és molta gent. Molta, però no té res a veure en superar el milió.
Les grans manifestacions de les Diades, varen també multiplicar els assistents, fins extrems inimaginables, i aquí sí, varen tenir conseqüències polítiques, puix que el propi Artur Mas, se les va creure i va iniciar el procés independentista, cregut que al darrere hi havia la gent que li havien dit. Parlem de la de 2012, 2013, 2014...
De fet, la més nombrosa va ser la Via Catalana. Recordem-la. La que va consistir en unir els 400 quilòmetres de la frontera nord, fins a l’extrem sud ,de Catalunya. Va ser l’any 2013, i d’aquesta en tenim xifres més que exactes perquè es varen fer 107.000 fotos, amb les quals es va crear la Gigafoto, amb tots els assistents. Però clar, quan tens una foto, sempre pot haver-hi algú que la fa servir per comptar els presents. I sí, senyor. Un grup de 20 persones, durant 3 mesos es va entretenir a comptar-los a tots, supervisats pel catedràtic d’estadística de la Universitat de Barcelona ( Josep Ma. Oller). En concret, la participació va ser de 793.683 persones, de les quals 103.311 eren nens). Recordo que l’ANC va dir que hi havia participat 2 milions de persones , i la Generalitat, 1,6 milions....
Finalment, la d’aquest any 2017, la Guardia Urbana, va donar la xifra de 1 milió, i la Delegació del Govern, 350.000. En realitat, els assistents foren 160.000.
Perquè, aquest autoengany ? perquè donar xifres a la tun tun, sense un mínim de rigor, ni serietat ? Doncs bé, perquè els convocants, volen donar grandiositat, ànims, impuls cap el futur, i si un any han dit 1 milió, l’any següent, han d’afegir-hi cent o dos-cents mil més, i el següent, altres tants....Es així com s’ha actuat, en aquest i en tots els moviments del procés. Calia animar la gent. Calia mostrar la fortalesa i l’increment de seguidors...fins arribar a caure en la ingenuïtat de la fortalesa pròpia, i la feblesa de l’adversari: l’Estat.
Catalunya, tenia poc més de dos milions d’habitants, cent anys enrere. Ara, en té 7,5. Pensar en concentracions d’un milió de persones, és inimaginable. I qui cregui que caben en una avinguda, és que no sap comptar. En fi, les exageracions, al final sempre es tornen contra els seus autors. La veritat acaba surant i s’imposa. Acabo. On sí és fàcil comptar, és en les votacions, legals. Ho veurem el 21 D, i animo a omplir les urnes amb vots que vagin a partits seriosos i rigorosos, capaços d’elegir un bon president, preparat i experimentat, que no hagi de fer jocs de mans, per encarar negociacions a nivell intern, per formar govern, i tot seguit, negociï un nou encaix de Catalunya dintre d’Espanya, deixant enrere somnis o deliris que ens han portat al mal son que patim ara.









<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?