Saturday, October 14, 2017

 

VERTÍGEN - art. Regió 7

VERTÍGEN
Dues persones amigues, m’han explicat els símptomes, i els resultats d’un atac de vertigen, que les deixa realment impossibilitades per a poder fer qualsevol activitat, de manera que han de restar en descans, fins superar la normalitat perduda.
Dona la impressió d’una cosa semblant, per part del govern de la Generalitat, a la vista de les darreres decisions preses. Ni sí, ni no, esperem, i ja veurem. Un nou termini, una nova signatura solemne, fora de l’hemicicle, i nova estranyesa, sorpresa, o indignació, en el conjunt de la ciutadania catalana, espanyola, i mundial.
El que la gent del carrer no sap, és que portem cinc anys , sense govern efectiu. Els Alcaldes que intentem “fer vida normal”, no ens és possible tramitar, gestionar , planificar ni coordinar accions amb un govern que té el cap , en un altre lloc. I si el govern li té, no seran els funcionaris els qui prenguin les decisions rellevants: solució, congelar-ho tot , a l’espera de nous temps.
Porto trenta-vuit anys, a l’ajuntament, i mai havia vist cosa semblant. Tràmits que haurien de tardar dos o tres mesos, poden durar dos o tres anys. Incompliment generalitzat dels terminis per informar, contradiccions flagrants entre un departament i un altre, del propi govern, modificacions de reglaments i normatives, sense cap ni peus...i els dies van passant. Els mesos, també i finalment, els anys. Fins quan ? Ningú ho sap. Estem en ple atac de vertigen a l’espera de recuperar una normalitat perduda que no se sap quan retornarà.
Enyoro els vells temps , a l’entorn dels JJOO de Barcelona, en els quals Catalunya volia competir amb les grans regions europees. Algú recorda, els quatre motors d’Europa, posant-nos al costat de Lombardía ( Itàlia), Rhone- Alps ( França) i Baviera ( Alemanya) ? Algú recorda la gran projecció de Barcelona, en motiu dels JJOO, i l’impuls que va donar a la regió / nació que tenia al darrere ? Algú recorda el prestigi que vàrem aconseguir, posant-nos en el món mundial, com un exemple de modernitat i eficàcia ?
El canvi, d’aquella manera de fer i actuar, per la reivindicació permanent, pel victimisme més persistent, per la deriva cap a posicions extemporànies i intempestives, o per les mostres clares de trencament de l’estat de dret, ens han dut a la irrellevància política, a nivell intern i internacional.
Tots sabem que hi ha causes pel malestar i , fins i tot la indignació, envers posicionaments, actituds i decisions del govern del PP, però no podem confondre l’Estat, amb el seu govern. Ni acusar tots els espanyols, d’unes accions d’un sol govern. Tampoc és de rebut, haver guardat el seny a les golfes, i dedicar-nos a predicar “l’astúcia”, i els jocs de mans. En el debat del passat dimarts, la millor intervenció fou la de Miquel Iceta en que reclamava resoldre els temes aquí, fent propostes clares i concises per portar al govern central i a la Comissió Territorial del Congrés de Diputats.

S’ha guanyat, o perdut un temps, en funció del que es faci dintre d’aquest termini. El que no és de rebut és posar en perill les institucions de Catalunya, per decisions que no respectin l’estat de dret. Ja va ser prou traumàtic, veure trencada la legalitat catalana, els dies 6 i 7 de setembre, com per donar més passos en la falsa direcció. El govern es troba immers en un atac de vertigen que precisa calma i descans, i no continuar donant passos endavant, enrere, o als costats, com fins ara. Hi ha prou destrosses en el conjunt de la societat civil, com en la empresarial , com per voler tornar a la normalitat. I si no se sap com tornar-hi, el millor és convocar eleccions al Parlament, i buscar noves majories per conformar un nou govern. Aquesta és la millor medicina, quan les altres no han donat cap dels fruits esperats.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?