Tuesday, October 24, 2017

 

SER SOCIALISTA, AVUI DIA - art. Blogesfera socialista


SER SOCIALISTA, AVUI DIA.
Mai, ha estat fàcil ser socialista, i encara menys exercir-ne, des de càrrecs institucionals. Fins i tot diria, que era més fàcil, anys enrere que no pas ara. Perquè ? Doncs, perquè  son molts els que cauen en la temptació de “voler quedar bé”, en comptes de fer el que toca fer, encara que no sigui “popular” o atractiu. El populisme, avança de forma gradual, però constant , aquí i a fora d’aquí, com podem veure en recents conteses electorals a Àustria o Alemanya. També a França.
Aquí mateix, la gran esperança posada en Podemos, a nivell d’Espanya, o amb Comú – Podem a Catalunya, amb una Ada Colau, d’alcaldessa de Barcelona, que prioritza “el quedar bé”, en comptes de fer el que cal fer, en son mostres clares. La decepció és gran, i demostra, com de fràgil és el populisme, quan ha d’assumir reptes importants.
Tornant al tema d’avui, és evident que el socialisme, aquí i a la UE, passa per moments complicats, motivats per canvis molt accelerats que no han donat temps a trobar-hi respostes adients, de manera que es van fent provatures a l’espera de disposar d’un nou programa global. Molts mirem a Portugal, com un model innovador, amb resultats força positius i traslladables a d’altres indrets.
Però, centrant-nos a Catalunya i Espanya, la situació , a dia d’avui, és molt complicada. Tenir una recepta única, global i senzilla, ha esdevingut impossible, perquè no hi ha problemes senzills, amb solucions senzilles. Tot és complex i tot s’ha globalitzat, com per haver d’actuar amb cirurgia fina, i no, a cops de bisturí. 
La crisis del PSC va començar, molts anys enrere, quan estava en el govern d’un gran nombre d’ajuntaments, consells comarcals, diputacions i de la pròpia Generalitat. Les transformacions s’han de fer, en un moment donat, i sinó , produeixen efectes molt negatius, com ha estat el cas. Si, a més s’hi afegeixen factors externs, que obliguen a modificar posicions establertes, les costures se’n resenteixen i acaben petant.
Molts dels que varen marxar, en un moment donat, ho varen fer simplement a la recerca de la poltrona perduda. En podem veure uns quants asseguts en altres, de la mà d’altres partits, molt allunyats dels ideals socialistes. Altres, varen marxar a la callada, pensant que no érem prou fidels als ideals. Respecte per aquests, oblit i menyspreu, pels altres.
Ara bé, els que hem quedat, ho hem fet pels ideals que un dia ens varen portar a militar en un partit d’esquerres, d’ampli ventall social, transversal, preocupat per aconseguir millores socials, pels més desvalguts. Aquests ideals, continuen, i el futur del partit, està assegurat mentrestant persisteixin aquests ideals.
I si estem emparentats amb el PSOE, és per una raó tant senzilla, com que res es pot canviar sinó és per la suma d’esforços. El govern d’un poble no pot millorar, sinó troba complicitats i ajuda, del govern provincial, del nacional, de l’estatal, i finalment del supraestatal ,com és la UE. No es pot canviar el món des d’un sol racó. O ens ajuntem, o no ens en sortirem. I ara que veiem batalles de banderes, la millor bandera que podem onejar és la de la UE, pensant en reforçar la ciutadania europea, com a millor solució als problemes i conflictes regionals/ nacionals, i estatals.

No estranyi, doncs, les pressions, tensions i acusacions contra els socialistes, a Catalunya i a Espanya, per la deriva independentista. Pretenem trobar solució, per la via de l’acord, proposant un nou encaix de Catalunya dintre d’Espanya, modificant la Constitució. Molts critiquen Pedro Sánchez pel seu paper, altres a Miquel Iceta, però la realitat és que intenten moderar, frenar , i fins i tot, exigir, canvis importants en les actuacions dels governs, per tal d’aconseguir tornar a la normalitat. Estem, en el mig, del conflicte i rebem per totes bandes, però és l’habitual quan hi ha posicions enquistades. Ningú vol rebaixar tensions i buscar una sortida dialogada. L’aplicació del 155 seria un greu error, com ho va ser l’ús de les forces de seguretat el 1-O, com ho ha estat l’empresonament dels Jordis. Enmig de tants errors, no és fàcil, actuar amb encert. Queda clar, que ser socialista, mantenir els ideals, i ser coherent, continua sent difícil. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?