Saturday, October 28, 2017

 

QUIN IMMENS ERROR ¡ - art. Nació Digital Solsona


QUIN IMMENS ERROR ¡
L’esperança dipositada, en les intenses gestions i negociacions dels dies anteriors, al ple d’ahir, es varen truncar, amb la marxa enrere del president Puigdemont, pressionat per totes bandes, pels seus, per la CUP i ERC. Va deixar passar un moment històric: que fos ell qui convoqués eleccions al Parlament, i va entrar en la història, amb un altre fracàs polític, sense pal·liatius.
La proclamació de la República Catalana, feta pel president Companys, l’octubre del 34,  va durar un dia; la de Puigdemont, 5 hores. El resultat està a la vista de tothom: el govern de la Generalitat destituït, 150 càrrecs de confiança cessats, el Major dels Mossos, apartat del càrrec, i assumeixen les competències del Govern, el president i la vicepresidenta del govern central, i els ministres. I es convoquen eleccions al Parlament pel dijous dia 21 de desembre.
Aquestes son les primeres mesures de l’aplicació de l’art. 155, de la Constitució, en resposta a la DUI , aprovada ahir, en el Parlament de Catalunya. En veurem d’altres, però , almenys hi ha hagut una decisió intel·ligent: convocar eleccions immediates.
Com ex diputat al Parlament, durant 4 legislatures, em varen sorprendre algunes decisions, des del meu punt de vista, incomprensibles. Bé, ja n’he vist tantes, que no porto el compte. L’actuació de la presidenta, de forma totalment partidista, i allunyada del compliment del Reglament, és la principal, però n’hi ha d’altres, de tant o més greus. Però, vaja, ahir em va sorprendre enormement, la petició de votació secreta i en urna, de la declaració de la DUI.
Com pot ser que es volgués amagar la votació de cada diputat/ da ? Com pot ser que es demanés ocultar el vot de cadascú, quan era un dia històric, per a tots ells ? No ho entenc,  jo no hagués acceptat, la votació secreta i en urna. Si es pren una decisió, s’ha de ser valent per mantenir-la i per mostrar-la als ciutadans. De fet, els números no quadren perquè si Junts x Sí i la CUP, tenen 72 diputats, dos es varen abstenir, perquè el vot afirmatiu va recollir-ne 70.
En fi, allà ells amb la seva consciència, però és una mostra més d’incomprensible actuació. Una altra fou, la convocatòria d’alcaldes, amb vara inclosa, en l’edifici del Parlament. Ho he dit mantes vegades, el mal ús de les institucions catalanes. S’han fet reunions de partit, en el Palau de la Generalitat. Això, en cap país de llarga tradició democràtica, seria acceptat. La seu del govern, és institucional, no de partits. I el Parlament, a tot arreu, és on rau la sobirania del poble, i no pot ser objecte ni de manifestacions ni de concentracions. Si es volen fer, sempre davant del poder executiu, en aquest cas, a la Plaça Sant Jaume, però no de davant del Parlament , i encara menys a dintre.
Doncs bé, una vegada més, es vulneren les normes i es convoquen els alcaldes, i se’ls porta a dintre. De fet, hi faltaven més de la meitat dels alcaldes de Catalunya. N’hi ha 948, i ahir no arribaven als 400. Una mostra més de falta de sintonia entre el que es volia fer, i el que es podia fer.
Per últim, i ara què ? En primer lloc, fer una crida a la calma i serenitat. A acceptar una decisió legal, per restablir l’estat de dret, a Catalunya, trencat en les sessions del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre. La continuïtat i preservació de les nostres institucions està garantida, i s’obre un procés provisional, fins a les eleccions del dia 21 de desembre, a resultes de les quals, es constituirà un nou Parlament, i aquest, elegirà un nou President de la Generalitat, donant continuïtat a la secular institució.  
Estic segur, de retrobar la normalitat perduda i confiar en els propers dirigents del país, a que trobin resposta i solució a les justes demandes dels catalans, d’aconseguir avenços en el nostre autogovern, però sempre respectant l’estat de dret. S’ha comès un immens error, i s’han donat esperances, a molta gent que buscava dreceres inexistents. No hi ha vencedors ni perdedors, perquè tots hem perdut coses, en aquest procés. Ara toca reparar danys i buscar l’entesa perduda. La via de les eleccions al Parlament, és la millor possible. Pensem-hi i estudiem bé, a qui fer confiança.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?