Thursday, October 12, 2017

 

ELS MOSSOS, DEGRADATS - art. Blogesfera socialista

ELS MOSSOS , DEGRADATS.
Aquests dies, passen tantes coses, que, a moltes ,no se’ls hi dona la rellevància que tenen, i passen mig desapercebudes, o son només objecte de debat, per part dels més experts en la matèria. El tema d’avui, és un d’ells.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va decidir dilluns, substituir el cos de vigilància del seu edifici i instal·lacions, dels Mossos d’Esquadra, per la Policia Nacional. Això que pot semblar una noticia d’un parell de ratlles, conté una càrrega política i en matèria de seguretat, de primer ordre.
Parlem del màxim òrgan de justícia de Catalunya. Parlem d’un edifici emblemàtic com és la seu del Passeig Lluis Companys, i sobretot parlem de que la Judicatura Catalana, no es fia dels Mossos d’Esquadra, per ser degudament protegits. L’actitud del cos dels Mossos, abans i durant, el dia de votació del 1-O, ha produït una total desconfiança entre els Cossos de Seguretat, fins el punt de que hi ha obertes diligències, per haver desobeït ordres judicials, i/o no haver col·laborat amb els de l’Estat.
Hi ha més. Hi ha el convenciment, per part de la Judicatura, d’una clara connivència del Cos, amb els polítics del Govern català, fins el punt de creure, que abans obeiran a ells que no pas les ordres dels jutges. En un estat de dret, la policia, està sotmesa als tribunals de justícia, i és a ells als qui han d’obeir, en tot lloc i moment. De fet, aquest va ser el motiu pel qual es va destituir o es va forçar la renúncia de l’anterior Conseller d’interior, i al director general, Albert Batlle. Tots dos, havien deixat clar que els Mossos complirien els seus deures, passés el que passés.
Doncs bé, amb el nou Conseller, i amb un Director General, totalment desaparegut, el Cos ha entrat en una greu i perillosa depressió. Ens consta, una greu fractura interna, entre aquells que volen ser el braç armat del govern independentista, i aquells que volen mantenir la neutralitat política, i situar-se al costat de l’estat de dret, com els hi obliga el reglament. Estem parlant de dos bàndols, amb milers d’agents, en un costat o un altre. Fatal, per tot el Cos, i fatal per poder treballar amb la serenitat que requereix un cos de seguretat. Aquesta és una altra mostra de les destrosses de la deriva independentista.
Però, tornant al principi, marxar d’un lloc tant emblemàtic, suposa ser degradats a una posició secundària. A una posició dependent d’un altre cos, en aquest cas estatal. Pel camí, estem perdent trets fonamentals del autogovern. I si no s’atura el camí cap objectius inassolibles, produirà més danys, en un element clau del país. El Cos dels Mossos, encara és jove, però s’ha consolidat i s’ha enfortit en el coneixement del territori i en el seu paper, de policia integral. A més, els actes terroristes de Barcelona i Cambrils, els havien donat un prestigi, que ara estan perdent.

Ningú es pot alegrar d’aquesta situació. Com ningú pot creure que la desconfiança entre cossos de seguretat, és una cosa normal. Aquests dies s’han trencat els estrets vincles entre policies, i si algú no repara els danys causats, la fractura s’anirà fent més i més gran.  Cal posar-hi remei, i el retorn al compliment estricte de l’estat de dret, és fonamental, a tots els nivells. Es la única manera d’aconseguir la confiança en els servidors de l’ordre públic com han de ser els Mossos d’Esquadra. I una bona via, seria recuperar l’antic Conseller i el seu Director General. Ells tenien clares les regles de funcionament del Cos. Continuar per el camí emprès, suposa convertir el Cos, en un de segona divisió. Fatal pel Cos, fatal, pel país. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?