Thursday, September 07, 2017

 

RES NO QUADRA - art. blogesfera socialista

RES NO QUADRA.
Seria d’agrair que el president i el vice president de la Generalitat, es posessin d’acord, abans de sortir als mitjans de comunicació per parlar de qualsevol tema, i molt especialment del simulacre de votació que diuen preparar per l’1-O. Ho dic, perquè darrerament res no quadra, respecte els preparatius i formules de votació.
Hi ha un tema que em té intrigat especialment, perquè denota un desconeixement total del país, i d’un sistema de votació. Veiem-ho. El vice president Jonqueras ha repetit que el dia 1-O es farà una votació, amb el sistema de SEMPRE, en els llocs de sempre, amb el cens electoral, urnes, membres de meses, etc, etc.
Si es va cap una votació com SEMPRE, com pot ser que el president, digui que tenen ja a punt 6.000 urnes, quan en realitat en fan falta 8.181 ???? Per entendre’ns, en la darrera votació feta a Catalunya l’any 2015, es varen constituir 8.181 meses electorals, a raó d’una urna per cada mesa. Queda clar que es necessiten 8.181 urnes, i no 6.000. D’on es retiren aquestes 2.181 urnes ???
Un segon tema està relacionat amb els locals electorals, tant els previstos per posar les urnes com els destinats a acollir actes electorals. En cap moment s’han demanat, ni uns ni altres, de manera que a dia d’avui qualsevol que els demani per altres destins, se’ls hi hauran de deixar, i no tenir-los reservats, per si es fa o no el simulacre de votació. Això tant serveix per les grans ciutats, com molt especialment pels petits pobles ( 600, a tot Catalunya), en els quals hi ha pocs locals públics disponibles.
Tampoc s’han enviat als ajuntaments els censos electorals, de manera que ningú pot estar segur de si hi figura o no. Com es pot recomanar als 285.000 catalans, residents a l’estranger, que el millor que poden fer és venir aquí a votar, si no saben si estan censats o no, ni on exactament ?
Conseqüència de l’anterior, és que no s’han enviat les targetes censals, on consta el nom i adreça del ciutadà i el lloc on li toca anar a votar. Estem ja fora de termini per enviar-les, per quan si és fes ara, no hi hauria temps suficient per a corregir errors, cas d’haver-n’hi, i amb els canvis de domicili que cada any es produeixen, estem parlant de més de cent mil modificacions per any.
Un altre misteri, fora de termini, és la designació dels membres de les meses electorals. Si es vol fer per sorteig, comunicar-ho als designats, obrir terminis per presentació d’al·legacions, previsió de substitucions, etc, tampoc no hi ha temps, d’aquí a l’ 1-O.

I tant o més rellevant que tot l’anterior és disposar d’una estructura electoral, complerta. Una Junta electoral central, i totes les de zona, amb els corresponents funcionaris o personal adscrit. Tot plegat pot semblar senzill, però és que en la designació de membres de meses, intervenen 75.000 persones, i en l’estructura electoral no menys de 20.000. Bé, quan les coses es fan segons normes. Ara, res no quadra. Veurem quines explicacions dona el vice president Jonqueras, màxim responsable del dispositiu electoral. Farem atenció a veure com fa quadrar el desconegut dispositiu. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?