Wednesday, September 27, 2017

 

L'IMPERI DE LA RAUXA - art. blogesfera socialista


L’IMPERI DE LA RAUXA.
Tots els pobles, tota la gent, té etapes de seny, alternades amb algunes de rauxa. Normal, com la vida mateixa. El problema ve, quan les etapes de rauxa s’allarguen i no troben el necessari descans, com per tenir temps de meditar, reflexionar i modificar comportaments, per entrar en l’etapa de prudència o seny.
A Catalunya, portem una dotzena d’anys, immersos en etapes perllongades de rauxa, amb poques pauses de seny. I ara i aquí, estem dintre de l’imperi de la rauxa, alimentada per molts factors, interns i externs. De com en sortim, dependran les possibilitats de recuperar el seny i encarar la nova etapa cap a destins profitosos de cara el futur.
Els motius de la rauxa son molt diversos i molt espaiats en el temps, però si volem buscar el precedent més immediat, el podem trobar en la indignant campanya del PP contra l’Estatut que va promoure el president Maragall. Pasqual Maragall era conscient de que l’anterior Estatut havia arribat al sostre del seu desplegament, i calia un nou Estatut que fes avançar l’autogovern cap a cotes més elevades. En tant que diputat al Parlament, vaig ser actor privilegiat de tot el recorregut, i a hores d’ara no tinc gens clar de l’oportunitat d’aquella aposta.
Hi havia alguns diputats i membres destacats del PSC que no n’eren gaire partidaris i preferien batallar per un nou sistema de finançament, en comptes d’endirsar-se en un objectiu tant complicat, com la d’un nou Estatut. Amb el pas del temps, crec sincerament que aquella posició, hagués evitat molts del problemes posteriors, i per descomptat, dels actuals. Però, el fet, fet està, i cal afrontar la situació present.
La campanya anti – catalana del PP va fer molt de mal, a nivell intern, i extern. Allà es va iniciar l’etapa de rauxa, que encara perdura. I com que els nacionalismes, sempre necessiten un enemic exterior, varen trobar en el PP, el contrincant ideal. Personatges antipàtics, com el president Aznar, prepotents, sords i cecs a les demandes catalanes, ha preferit ignorar-les que no pas escoltar-les i buscar-hi solució. Rajoy ha pres el relleu, amb menys paraules, però iguals conseqüències.
Amb prou mitjans econòmics, i sobretot tècnics, com ofereixen les noves tecnologies, es pot encendre un país, una societat. L’ús i abús dels mitjans de comunicació públics, de la Generalitat, sumats a d’altres de privats, generosament subvencionats, han anat propagant els greuges reals, i altres d’inventats. Poc a poc, el consum diari de noticies, missatges i propaganda, han incrementat la distància entre Catalunya i Espanya, fins arribar a cotes d’autèntica incomprensió i odi.
A la sordera i ceguera del govern espanyol, personalitzat en un PP, prepotent, s’hi ha afegit la constitució d’un govern de la Generalitat de característiques molt especials. En primer lloc, presidit per una persona inconscient del càrrec que ostenta. De fet, hi va arribar de rebot, i se li veu la falta de coneixement i preparació per un càrrec rellevant com aquest. Per altra banda, es dona la presidència del Parlament a una persona de similars característiques al president de la Generalitat. Ja tenim un tàndem letal per impulsar un bon govern. D’aquí a tirar pel dret i buscar dreceres impossibles, hi va un instant. Instant que ja hem superat, trinxant la legalitat espanyola, sí, però també la catalana, en les sessions del 6 i 7 de setembre.

Heus aquí, tot un país, tot un Estat , immersos en l’imperi de la rauxa, amb una situació que cap d’ells pot reduir ni esvair. No hi ha marxa enrere, perquè han anat molt més lluny del que era previsible. Uns volen guanyar, i altres volen derrotar. Mal moment per un PSC que voldria dialogar i pactar. No és possible en el moment actual, i caldrà esperar la topada del 1-O, per intentar retrobar el seny perdut, per les dues bandes. Aquí, la sortida, son les eleccions al Parlament, i allà, noves eleccions generals, per tenir ocasió d’apartar a qui no ha estat capaç de veure la necessitat i urgència de moure fitxa. Els principals actors han de donar pas a nous lideratges que permetin deixar enrere l’imperi de la rauxa, i entrem en temps de seny. Ni vencedors ni vençuts, el dia 2-O tots serem perdedors, obligats a buscar una sortida dialogada. Serà l’hora del seny.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?