Wednesday, September 13, 2017

 

ELS ALCALDES NO POSEN URNES - art. Nació Digital Solsona

ELS ALCALDES NO POSEN URNES.
Els Alcaldes no posem urnes, ni organitzem votacions, ni controlem els processos electorals, abans, durant i després de les votacions. Una cosa tant senzilla com aquesta, sembla ser una novetat, de cara al simulacre de votació que pretén organitzar el govern de la Generalitat, el proper 1-O. En cap país democràtic, es delega en els alcaldes, la organització d’una votació. Es més, seria molt greu la seva implicació, per quan no garantiria la objectivitat, neutralitat i transparència que tot procés electoral ha de tenir.
Fet aquest aclariment, en contra de la promesa feta pel Govern de la Generalitat, mitjançant la Delegada del Govern a la Catalunya Central, de que no se’ns implicaria als alcaldes ni als funcionaris, en la votació del dia 1-O, ara dona la sensació que hem de ser els alcaldes els qui fem possible aquest simulacre, hi estiguem d’acord o no. El President i el Vice President de la Generalitat ens varen enviar una petició d’intervenció, amb ultimàtum de 48 hores inclòs. No es va respectar el compromís de demanar primer, i després, atendre la resposta.
I més greu , encara. Si no contestàvem, entenien que la resposta era afirmativa, a favor de cedir els locals electorals habituals. Es a dir, ja no calia una resposta concreta, el silenci per ells, volia dir que sí. I abans de transcorregudes les 48 hores, els alcaldes rebem notificació del Delegat del Govern a Catalunya, deixant clara la prohibició de participar en els preparatius del simulacre del 1-O, d’acord amb la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional.
Els processos electorals, els han de dur a terme, els organismes establerts per fer-ho. No els Alcaldes. Nosaltres no posem ni traiem urnes. Qui ho ha de fer, son les Juntes electorals, per ordre de la Junta Electoral Central, autèntic poder autònom i lliure de tot lligam amb altres entitats de l’Estat. Es ella la que organitza tot el procés, i ordena als ajuntaments la disponibilitat de locals de votació, espais de propaganda, locals electorals, etc. La participació dels Alcaldes, només és necessària per a presidir el Ple, en el qual s’elegeixen els membres de la Mesa, i prou.

Però, en aquest simulacre del dia 1-O, se’ns havia dit que ni tant sols presidiríem cap acte d’elecció de membres de les meses electorals. Tot vindria donat i fet, pel govern, i no ens havíem d’ocupar ni preocupar per res. Doncs bé, perquè el total canvi de promesa ? Perquè se’ns vol obligar a fer, el que mai hem fet ? Perquè, aquesta implicació, quan mai se’ns havia proposat ? I perquè demanar locals de votació, si , posats a fer, el Govern podria incautar- se d’aquests locals per 10 o 12 hores, al llarg del dia 1-O. Posats a fer disbarats, que vagin per aquest camí.  Un Decret d’incautació. Ja està. Que ens deixin tranquils als Alcaldes. Els processos electorals no son competència nostra, ni ara, ni mai. I recordo que el Vice President Junqueras, va jurar que serien com sempre. Si el dia 1-O havia de ser COM SEMPRE, que ho organitzin com sempre. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?