Friday, September 08, 2017

 

DEMOCRÀCIA ESQUINÇADA - art. Regió 7



DEMOCRÀCIA ESQUINÇADA.
Mal va quan s’ha de fer servir moltes vegades una paraula, per intentar demostrar que se l’estima i obeeix. Es el cas de “democràcia” que els independentistes han col·locat, en molts indrets del país, per fer veure que la respecten i la defensen.
En democràcia, la garantia és la llei. I tots els demòcrates hem de defensar les nostres lleis, tant les fonamentades en l’Estatut d’Autonomia, com en la Constitució, no en va una deriva de l’altra.
El mateix hem de fer alcaldes i regidors, a nivell municipal , amb la Llei de Bases de Règim Local, o el Parlament de Catalunya , amb el Reglament.
En els temps tempestuosos que vivim, alguns creuen tenir el dret a interpretar, o directament, modificar el Reglament del Parlament, per decidir qüestions que els anteriors parlamentaris varem establir la obligatorietat dels dos terços, per fer-ho factible. Va ser una sàvia decisió, copiada d’altres parlaments europeus. Ara, no es pot, trencar el reglament, per emprendre una deriva cap objectius inassolibles,  que causen un dany irreparable en la societat catalana, i espanyola.
Mai hauríem d’haver arribat a la situació en que ens trobem. Hi ha un memorial de greuges de Catalunya, vers l’Estat. Es cert. Culpa de tots no haver-lo resolt, en temps i forma. I és cert que el principal responsable és el govern central, però també hem d’assumir responsabilitats pròpies, quan al llarg dels anys, s’han acceptat sistemes de finançament, sense cap mena de crítica, ni s’han portat als tribunals, incompliments flagrants de compromisos estatals.
Situació similar tenen els ajuntaments catalans vers la Generalitat i el Govern Central. Hi ha un bon nombre d’incompliments, retallades i compromisos arraconats. Ho hem criticat, i en algun cas, s’ha portat als tribunals. Estem a l’espera de resolució per comprovar si se’ns dona la raó.
En moltes de les discussions que tenim amb independentistes, podem acceptar crítiques al comportament de molts càrrecs institucionals de l’Estat, però caldria també tenir en compte els errors propis. Massa sovint, els nacionalismes, tendeixen a culpar de tot, a la part contrària, per no acceptar les responsabilitats pròpies. Així estem a Catalunya i així encarem una nova Diada.
Tornant al principi, s’han donat passos, clarament equivocats perquè no respecten la democràcia que varem assolir, després de quaranta anys de dictadura. No pot haver-hi dues legalitats, o trencar una, per construir-ne una altra, sense complir els requisits que figuren en les lleis vigents. No es pot esquinçar la democràcia i fer servir un tros, i llençar l’altre. Tot és un conjunt, tot és un bloc que només pot variar si se segueixen els passos establerts en els propis textos constitucionals.

Tot i els passos donats, és hora del seny, i portar les reivindicacions als fòrums establerts. No es pot portar la societat a una situació trencadora com la que estem vivint. La crispació existent, pot augmentar, si el procés acaba en una gran frustració i tot indica que cap aquí anem. Els governants estan per resoldre problemes no per crear-ne i la democràcia no es pot esquinçar, per interpretar-la a gust d’una minoria, per molt important que sigui. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?