Friday, August 11, 2017

 

PREPARANT EL DIA 2-O - art. Nació Digital Solsona


PREPARANT EL 2 -0.
Tenim els independentistes preparant la Diada d’aquest any, com a preludi del 1-0, en que pretenen organitzar una votació, en les condicions DE SEMPRE, segons paraules del Vice President, Jonqueras, responsable màxim ,d’organitzar i coordinar tot el dispositiu. Ja en un anterior article vaig demostrar que COM SEMPRE, res de res, en tot cas serà COM MAI, però no voldria reiterar arguments per no avorrir el personal.
Als no independentistes ens interessa ,especialment, preparar el 2-0. El dia després del que pot significar una gran frustració i ràbia per no haver pogut dur a terme una votació com es ve prometent des de fa anys. En un moment com el present, i amb uns ànims com hi ha, el millor que podem fer tots plegats, és evitar parlar de victòria o derrota. Ens interessa trobar una sortida adient que permeti justificar tantes mobilitzacions, tantes actuacions i reclamacions com perquè es vegin resultats positius, palpables i segurs.
Pel que estem veient i escoltant, hi ha dues vies radicalment diferents d’encarar el 2-0, i fins i tot el propi 1-0. Per la part del PP sembla avançar la idea de plantejar propostes concretes l’endemà del fracàs de l’1-0. Sigui perquè el govern central hagi aconseguit fer fracassar la votació , sigui perquè hagi estat una repetició , mal portada, del 9 N. Aleshores el govern central, havent demostrar el poder l’Estat, estaria disposat a plantejar un nou sistema de finançament per Catalunya, millor que l’actual, i a garantir inversions en grans infraestructures i serveis, de cara els propers anys i a resoldre alguns dels temes descrits en el memorial de greuges que l’ex president Mas, va enviar a Madrid.
La segona via, és la proposada pel PSC, de forma conjunta amb el PSOE, mitjançant la qual, la setmana vinent es registrarà en el Congrés de Diputats, tot un conjunt de propostes encaminades a plantejar un pacte nacional – estatal, per Catalunya. Es la via continguda en la Declaració de Barcelona, acordada per les executives del PSC i del PSOE, on es contemplen modificacions legislatives immediates per donar resposta al memorial de greuges dels 45 punts, presentats pel Govern de la Generalitat, i alhora garantir la protecció de la llengua, cultura i ensenyament , en tant que trets bàsics dels catalans, i modificar el sistema de finançament per oficialitzar la ordinalitat. Es a dir, si Catalunya és la quarta en aportar, ha de ser la quarta a rebre. Sistema traslladat del funcionament alemany.
Els socialistes voldríem evitar les conseqüències de 1-0, i d’aquí la presentació immediata d’aquestes propostes, mai dutes a terme ni plantejades per cap altra força política , en el conjunt d’Espanya. No és una maniobra de distracció ni per guanyar temps, és una demostració clara i contundent del canvi significatiu del PSOE, en matèria territorial. D’aquí que a banda, de les propostes immediates, es plantegi la creació d’una Subcomissió en el Congrés per estudiar la modificació de la Constitució i encaixar-hi els canvis generals adequats, i els particulars per garantir l’encaix de Catalunya, que ara no té.
No és pura estratègia, sinó voluntat clara de resoldre un conflicte, promogut, allargat i complicat pels dos governs. Els dos s’autoalimenten i els dos son incapaços de trobar una sortida dialogada. Es lògica la recerca d’una sortida adient per part del principal partit de la oposició. I de fet, per a poder treballar millor aquesta via, el desitjable seria dissoldre el Parlament, convocar noves eleccions i deixar en mans del govern entrant, la conducció de la nova etapa. Els actuals dirigents del govern català, han anat tant lluny i han mostrat tant menyspreu per la legalitat vigent que difícilment poden encarar una nova etapa, amb un mínim de credibilitat. Canviem-los, votant, i obrim una nova etapa.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?