Wednesday, August 23, 2017

 

PER QUÈ ARA ? DEIXEM CARRERS I PLACES, EN PAU.


PER QUÈ ARA ? DEIXEM CARRERS I PLACES, EN PAU.
Es curiós, i moltes vegades, indignant, el procés de canvi de noms de carrers i places, en molts pobles i ciutats, després de tants anys de democràcia. Hi ha hagut temps més que suficient per plantejar canvis, en els 38 anys de democràcia municipal, iniciada a l’abril del 79. I com sol passar en el nostre país, la improvisació, el sectarisme i el papanatisme ,es barregen per donar pas a propostes esperpèntiques. L’exemple més recent el tenim a Sabadell, amb unes propostes de canvis que han donat la volta al món ,per estúpides i plenes d’ignorància i mala fe.
I és que demanar treure Antonio Machado, Quevedo, Góngora, Lope de Vega, Goya, i un grapat més, és francament digne d’aparèixer el llibre Guinness, en rècords d’estupidesa , per no posar-hi adjectius més gruixuts. I  a sobre, a alguns d’ells etiquetar-los com propers al “franquisme”, ja supera tot l’imaginable.
Però, no és un cas únic, i en molts pobles i ciutats, on han entrat en el govern, partits, agrupacions, col·lectius...nous, han volgut desautoritzar, les coses fetes, per anteriors governs municipals i deixar-hi la seva petjada personal. Una altra manera de fer-se veure, inventant criteris, fora de tota objectivitat. I si a cada mandat, s’han de posar en marxa propostes de canvis de noms, al final caldrà optar per alguna solució d’alguna ciutat americana de posar números als carrers, en comptes de noms. Trista iniciativa, perquè treu personalitat i història als pobles i ciutats.
En el meu cas, a Borredà, vàrem arribar a un acord de plantejar canvis, a finals de l’any 79, al cap de mig any de les primeres eleccions municipals. Els dos grups, a proposta del meu, vàrem pactar canvis lògics i fonamentats. Vàrem treure la placa metàl·lica que batejava la placeta de la rectoria, com a Plaza de los Caídos. Vàrem canviar el nom del carrer Rvd. Cándido Puig, pel de Carrer de la Font, que ja havia tingut. I quedava la placa de marbre, damunt de l’entrada de les antenes, a l’església, on hi figuraven 7 caídos por España. En aquest cas, la nostra proposta pretenia posar-hi els noms de tots els caiguts a la guerra civil, però després de més de mig any d’investigació, no em vaig veure capaç de tenir-los a tots. Hi havia més de 14 morts segurs, però després hi havia desapareguts, fugits, o sense cap noticia, del cantó republicà. La solució fou, treure la placa, i canviar-la per una en que figura “en record de tots els difunts del poble durant la guerra civil”. I ja està.
En el que hem estat tots d’acord, a nivell municipal, és en seguir el guió dels governs que ens han precedit, en el sentit de no batejar amb noms conflictius, cap dels carrers i places del poble. Tenim carrers dedicats a pobles i ciutats: Manresa ( carrer principal), Berga, Plaça Major, Placeta, Carrer de Dalt, Carrer de l’església, Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, o els tradicionals , com Carrer de Cal Gall, de la Creu, del Vinyal... o del Dr. Vilardell, en reconeixement d’un metge estimat i apreciat, tant el pare, com el fill. O una excepció. El Carrer General Manso, en record del guerriller i posterior militar , en lluita contra l’exèrcit francès, nascut a Cal Manso de Borredà , amb una llarga carrera civil i militar, fins a morir a Cornellà.
No és bo ni pràctic, entrar en polèmiques, moltes vegades artificials sobre noms posats en determinats moments de la història del municipi. Era lògic treure aquells que topaven amb els principis democràtics, però no, els que representen cultures, personalitats o col·lectius determinats, sense cap deriva negativa. I qüestionar constantment el passat no és la millor manera per respectar els nostres avantpassats, i la història col·lectiva. A més, hi ha multitud d’altres temes més importants que no pas aquest, que comporta discussions inútils i maldecaps afegits a tots els veïns , afectats pels canvis.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?