Thursday, August 17, 2017

 

LA CUP ES DIVERTEIX - art. Blogesfera socialista

LA CUP ES DIVERTEIX.
Per raons òbvies ,em trobo molt lluny dels orígens i plantejaments de la CUP, però no deixa de ser interessant la seva presència en moltes de les institucions del país, estudiar la seva trajectòria vital, i veure la influència, segons estigui en el govern o a la oposició.  Com tot grup, de composició molt diversa, tant personal com territorial, no hauríem de parlar d’una CUP, sinó de moltes CUP’s.
D’entrada, hem d’admetre efectes beneficiosos en un bon nombre d’institucions pel que ha suposat de rigorós control d’accions passades, i exigència de responsabilitats ,en actuacions presents, en llocs on costums i tradicions, havien portat la gestió, a punts inacceptables de rutina i males pràctiques. En aquest sentit, benvinguts els supervisors i controladors, perquè han canviat els fons i les formes, en molts llocs on s’havien relaxat fins extrems inacceptables.
En altres llocs, han imperat més els gestos i sortides de to que han devaluat la bona feina que haurien pogut fer, però vaja, és difícil , per no dir impossible, homogeneïtzar o equiparar accions i actuacions polítiques, en unes candidatures que son tant diverses, com els seus noms indiquen.
A la Catalunya Central, tenim uns quants exemples del que dic, i en poc s’assemblen unes a les altres, amb resultats molt diversos, respecte el que havien promès dur a terme, en els seus programes electorals. Una excepció curiosa és Berga, amb un equip de govern , en minoria, i tanmateix està gestionant amb una eficàcia sorprenent. Això sí, han reconegut que el programa l’han guardat en un calaix i han hagut de fer front a una herència espectacularment complicada. Però, han emprès iniciatives que cap govern anterior s’havia atrevit a tocar, i el sol fet d’haver aconseguir traspassar a la Generalitat l’Hospital de Sant Bernabé, ja justifica tot un mandat. Bé, de Berga, en parlarem un altre dia.
He batejat aquest article com LA CUP ES DIVERTEIX, per l’espectacle que cada dia ens ofereix l’anomenat procés independentista, en el qual  la CUP ha agafat un protagonisme sorprenent, amb només 10 diputats. Em recorda vells temps en que estar a la oposició, en determinats llocs, permetia viure la política amb una tranquil·litat i una “diversió” considerable. La qüestió principal era trobar punts de controvèrsia, d’enfrontament, d’alternatives agosarades a qualsevol tema del govern de torn.
La pràctica política de la CUP em recorda aquells temps. Es permeten explicar confidencialitats del procés, escombrar càrrecs del govern , exigir canvis de calendari i de prioritats, sortir a la premsa quan menys se’ls espera, canviar portaveus, canviar guions i fulls de ruta...tot sigui per mostrar la indiferència davant el poder, o el menyspreu a la política “tradicional”. I posar contra les cordes, els càrrecs més importants del govern, del Parlament o de qualsevol altra institució nacional o estatal. Hi son per trencar motlles, i en son mestres consumats.
El que resulta penós és veure la reacció dels companys de viatge, tant els del PDECAT com els d’ERC. Aquests darrers més dedicats a amagar el cap sota l’ala, i esperar passi la tempesta que no pas sortir a la palestra com fan els antics convergents. De tot plegat, se’n dedueix una visió radicalment diferent del que pretenen uns i altres, fins el punt de dubtar seriosament que puguin arribar al 1-O, o més enllà. Per a molts ja va ser molt dur veure el pacte entre Junts x Sí, i la CUP, però és que per a molts altres, no entenen la supeditació a una candidatura que els porta dia sí, dia també, pel camí de l’amargura. Però, així portem ja més d’un any i mig, i mentres uns es diverteixen imposant les seves iniciatives, els altres pateixen intentant guanyar temps i confiar en que arribi el dia 1 –O, i es superi de la millor manera possible, sense saber què vol dir això. Uns tenen molt a perdre, i els altres, res. Si creien que els portarien al seu camp, era per un desconeixement total dels seus orígens i objectius.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?