Saturday, July 15, 2017

 

REFUGIATS, PERQUÈ ?- art. Regió 7




REFUGIATS, PERQUÈ ?
Fa uns dies, vaig informar sobre la presència d’una cinquantena de refugiats, a càrrec de Creu Roja del Berguedà, instal·lats a l’Alberg de Joventut, de la capital. Avui, voldria reflexionar sobre el perquè de la seva condició de refugiats. Molta gent creu que tots venen de Síria, i com que en aquell país hi ha guerra, és lògic que tots siguin perjudicats. I és cert que les guerres no saben de bàndols, ni condicions, religions ni regions. Les bombes esclaten, maten, mutil.len i destrossen les vides de tot el país. Es lògica, doncs, la fugida i la recerca de refugi en qualsevol indret del món. Per això, a Berga i en altres llocs d’acollida, hi ha un bon nombre de refugiats de guerra.
Però, hi ha moltes altres procedències, per múltiples raons, pròpies de dictadures, zones en conflicte, persecucions per motius molt diversos, etc. Quan et trobes donant classes de castellà, davant d’alumnes amb professions tant diverses com electricista, músic, cuiner, fisioterapeuta, perruquera, instal·lador, taxista, auxiliar d’infermeria, estudiant, mestre....et demanes què poden haver fet de mal, gent tant encantadora com la que tens al davant.
 Pels qui hem conegut la dictadura franquista, ens és més fàcil comprendre els motius dels refugiats, que per qui no l’ha coneguda. La simple crítica al règim, la disconformitat en les relacions de treball, la lluita serena i tranquil·la per aconseguir la igualtat home – dona, el rebuig a la injustícia, la pràctica religiosa no oficial, la defensa dels més desvalguts, el treball de voluntariat en ONG’s no addictes al règim, la protesta per decisions injustes...i moltes altres raons, son suficients com perquè un tranquil i pacífic ciutadà, es converteixi en un enemic. I als enemics se’ls fa fora, se’ls empresona o simplement, se’ls fan desaparèixer.
Això passava aquí, en el nostre país cinquanta anys enrere, i això passa en mig centenar de països de tot el món. Aquí rau, l’existència de desenes de milions de refugiats, en molts indrets del planeta, i d’aquí la necessitat de col·laborar a acollir-ne tants com puguem, a casa nostra.
La vida de refugiat és enormement difícil i injusta. Sense documents oficials, sense diner ni propietats, sense treball ni vivenda pròpia, amb la vestimenta justa que li han donat, ha de sobreviure en un país llunyà i estrany. A les penes d’un immigrant, hi suma un grapat més de dificultats, sense saber quan podrà tornar a casa seva, o simplement si algun dia hi podrà tornar. Sovint, amb la família dispersa, en altres països, o sense saber on paren, ha de procurar sobreviure per ell, i per si algun dia els pot trobar i ajuntar.
Estem, doncs, ajudant a persones bones, que han tingut la desgràcia de trobar-se enmig d’una guerra, o en llocs on no es respecten les llibertats, ni individuals ni col·lectives. Per solidaritat i justícia, ens toca ajudar-los, i acompanyar-los en un tram de la seva vida, confiant sigui el més breu possible, pensant puguin tornar a casa seva, el més aviat possible. Mentrestant, la prioritat passa per preparar-los a viure aquí, i sobretot proporcionar-los-hi feina i vivenda, dignes. Puc assegurar que no és fàcil resoldre aquestes dues prioritats, i puc assegurar que ganes d’aconseguir-ho, no els en falten. Mirem de donar un cap de mà, en la mesura que puguem.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?