Wednesday, July 12, 2017

 

NI VENCEDORS, NI VENÇUTS - art. Nació Digital Solsona

NI VENCEDORS NI VENÇUTS.
En tot conflicte, la millor manera de tancar-lo, és aconseguint un acord que no provoqui ni vencedors ni vençuts. Es el que intenten organitzar el PSOE i el PSC, abans no hi hagi actuacions irreversibles per una banda o altra. Estem en un conflicte de molt difícil solució perquè ni l’Estat pot afluixar, ni els independentistes, tancar-lo d’immediat. Què fer , doncs?
Alguns , simplement es queden a esperar i veure resultats. Altres, es mouen en una direcció, o en una altra, però autèntics exercicis per aconseguir un punt de trobada, només els socialistes. I en pocs dies veurem el resultat d’aquest esforç per fer una proposta seriosa, ben fonamentada i explicitada. Serà aquest dissabte, dia 15 de juliol en el Palau de Congressos de Barcelona.
Es cert que hi ha un gran escepticisme respecte la operació per desencallar el conflicte, però el coneixement dels mecanismes de l’Estat, per una banda, la presència de grans experts en matèria constitucional, i l’estudi de formules existents en altres països de la UE, poden donar el resultat esperat. I  el més important, hi ha la voluntat d’aportacions solucions, per part d’un PSOE que ha modificat substancialment les reticències històriques, respecte a fer canvis en profunditat a la Constitució, però també en altres Lleis Orgàniques.
Conec bé els dos partits, i puc assegurar que mai s’havien donat tants passos en la bona direcció com en els darrers mesos, i molt especialment arran l’elecció de Pedro Sánchez com Secretari General del PSOE, en coincidència amb Miquel Iceta al capdavant de les regnes del PSC. Aquesta conjunció, fa possible moviments i discursos mai escoltats a nivell d’Espanya. Parlar de nació de nacions, o buscar exemples existents en la UE com la realitat de Baviera, a Alemanya o la realitat de Bèlgica, per explicar l’encaix que pot tenir Catalunya, dintre d’Espanya és una autèntica revolució, en tots els sentits.
No és menys cert que la necessitat de donar passos rellevants, prové de la fortalesa del moviment independentista. Evident. Però , igualment evident és fer tot el possible per evitar un xoc de trens i un enfrontament intern, entre partidaris i contraris, que fa molt de mal a tota la societat catalana, i de rebot, a l’espanyola. Per això, no es pot donar per tancat un acord de darrer moment en que es vegi la oportunitat de resoldre els desencontres, i discrepàncies, per mitjà d’un pacte d’Estat, amb totes les garanties. D’aquí , la proposta de mesures immediates, i altres a mig i llarg termini, com per demostrar que no estem davant una proposta més, sinó davant d’un projecte ferm i sòlid.

L’actual situació és realment negativa per a tothom i provoca angoixa i crispació a totes les parts implicades. Hem vist crisis en tots els partits, i ara mateix els Comuns estan sotmesos a pressions per totes bandes, també arribaran a ERC, quan la gent vegi que no es poden complir les promeses fetes. I sobre les runes dels partits, no es pot construir res de positiu. Tenim una gran oportunitat en el projecte socialista que veurà la llum el proper cap de setmana. Abans de menystenir-lo, llegim-lo i estudiem les vies per fer-lo realitat. La millor sortida al conflicte és no tenir ni vencedors ni vençuts. Es el que es pretén aconseguir.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?