Tuesday, July 25, 2017

 

JJOO, MEMÒRIA SELECTIVA - art. Nació Digital Solsona



JJOO- MEMÒRIA SELECTIVA.
Tal dia com avui, 25 anys enrere, s’inauguraven els Jocs Olímpics, a la ciutat de Barcelona. Una de les fites més importants de la història de la ciutat, del país i del món esportiu. Vistos els que l’han seguit, podem dir que ,efectivament, varen ser els millors de la història, i encara no han estat superats.
Avui, és un bon dia, tanmateix per recordar els bons i els mals moments que va tenir la seva candidatura, proclamació i execució , per posar de relleu els grans esforços realitzats per molts que els volien boicotejar, des del primer moment de la seva presentació.
Molts d’ells continuen a la vida política activa. Altres han estat apartats, i altres, simplement han desaparegut . Però, és bo recuperar la memòria col·lectiva per evitar la memòria selectiva, en la qual tothom s’apunta a cavall guanyador. En uns moments com els que vivim, convé recordar les immenses traves, boicots, enveges i moviments per evitar el gran triomf que varen suposar.
I puc recordar aquells temps, per raons d’amistat i proximitat amb dos dels grans protagonistes. Enric Truñó i Albert Batlle, però també, el gran protagonista, Pasqual Maragall, amb qui vaig compartir escó en el Parlament de Catalunya, anys més tard, però amb qui vaig coincidir en nombrosos actes , durant els anys de preparació dels Jocs.
I no oblidem el protagonisme del qui va presentar la candidatura, l’alcalde, Narcís Serra, rellevat per Pasqual Maragall, quan se’n va anar de Ministre de Defensa.
De tots aquests contactes, i de molts altres en llocs més secundaris, però estratègicament rellevants, puc assegurar que les dificultats posades pels governs de CiU, varen ser immenses. Jordi Pujol, temia l’èxit dels JJOO pel que podia suposar de catapulta per Pasqual Maragall, i pel PSC, en general, de manera que qualsevol entrebanc estava a l’ordre del dia.
La Generalitat va anar sempre a remolc de l’impuls als Jocs, i només la tossuderia de l’equip olímpic, encapçalat per Maragall va fer possible, superar els obstacles amb una paciència i diligència, increïbles. Hi ha múltiples anècdotes, i no tant anècdotes en els conflictes oberts, per qüestions tant estúpides com el protocol de les obres, de les inauguracions, de la presència del català, de les banderes, de la ciutat, per davant del país com és preceptiu en tots els JJOO. Cada negociació es convertia en un malson pels protagonistes de l’ajuntament, i només la por als mitjans de comunicació i als ciutadans, en general, feia recular els representants de la oposició.
Vaig estar a la inauguració de l’Estadi de Montjuic, amb degoters inclosos que feien les delícies d’alguns dels presents, en representació de la Generalitat. Em va tocar seure al darrere dels barons Tyssen, per raó del càrrec de parlamentari , i vaig poder veure els intents de col·locar estelades en determinats llocs i moments de la cerimònia. Estelades entrades en cotxes oficials de la Generalitat. Temps després també vaig poder estar a la gran inauguració dels Jocs, amb totes les deficiències , resoltes.
Tampoc ningú vol recordar els intents de boicot al recorregut de la torxa olímpica pels pobles de Catalunya, i les polèmiques sobre l’ús del català i castellà en les cerimònies inaugurals.

Avui, efectivament és un bon dia per recordar aquella fita històrica, i tot el que significà com excusa per transformar en deu anys, la fesomia , les infraestructures i serveis de la ciutat de Barcelona. Encara ara, 25 anys després, el prestigi de Barcelona ressona per tot el món i es tradueix en una de les ciutats més visitades i admirades. Però, recordem les misèries, lluites i entrebancs posats per aquells que avui dia, ens volen donar lliçons de patriotisme als qui varen / varem ser impulsors, ànima i esforç per assolir l’èxit d’uns JJOO, que son recordats com el resultat de la comunió total entre polítics i societat. Pasqual Maragall s’ho mirarà, però no sabrem si pot comprendre la grandiositat de la tasca duta a terme, per raons de malaltia. El que si tots sabem, és que ha passat a la història, amb majúscula, malgrat tots els impediments que va haver de superar. Comparem aquells temps, amb els actuals, i potser arribarem a conclusions que un dia ens donaran la raó, als socialistes, en la posició que defensem. No és major patriota qui se’n diu, sinó qui n’exerceix. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?