Monday, July 03, 2017

 

EL PDECAT, EN CAIGUDA LLIURE - art. nació Digital Solsona

EL PEDECAT, EN CAIGUDA LLIURE.
Recordo els ja llunyans anys en que Jordi Pujol, des de la tribuna del Parlament dedicava grans atacs al PSC, alhora que impartia lliçons de moral a tot el país. En aquells temps, la lluita estava entre aquests dos grans partits, CiU i el PSC, i res feia preveure el pas cap a etapes tant complicades per les dues principals forces polítiques, des de la Transició.
El PSC ha passat per una llarga i dura etapa de crisi, motivada pel trasbalsament del procés sobiranista, però també per la pèrdua dels trets identitaris de la socialdemocràcia a nivell europeu i mundial. La crisi global, ha comportat crisi interna, en uns partits que havien posat l’èmfasi en les polítiques socials, i els avenços en els llibertats individuals i col·lectives, en un moment en que tot està en qüestió. Fins a trobar nous objectius, la inestabilitat continuarà, però no es tardarà gaire a marcar nous objectius. Mentrestant, toca fer la travessis del desert, de la  millor manera possible.
Pel que fa l’antiga CDC, ara sota el nom de PDECAT, poc es podia somiar en una sotragada tant forta i profunda. Durant els temps dels atacs, tots somiàvem en guanyar CiU en unes eleccions i fer fora Jordi Pujol, per mèrits nostres, no pas per destrucció interna. I heus aquí com en menys de cinc anys, CiU ha desaparegut i el traspàs cap el PDECAT no ha donat els resultats esperats. I és que aquesta operació ha estat més d’estètica que no pas d’ètica, i a la gent no se l’enganya fàcilment, sobretot en els temps que corren.
El resultat, a la vista de les enquestes que van apareixent aquests dies, és tràgica. Ho dic, sense cap satisfacció. M’hagués agradat guanyar CiU , en unes eleccions, presentant un millor candidat que ells, i un programa més creïble i positiu, però veure com estan caient , dia rere dia, i com mantenen al capdavant, una persona totalment cremada, pels esdeveniments passats i presents, és llastimós. Fa temps, Artur Mas, hauria d’haver desaparegut del mapa polític, conscient de que el seu temps ha passat, i ja no suposa més que una nosa pel seu partit.
De fet, en la història passada i present hi ha un munt de personatges que no saben retirar-se i s’entesten a voler continuar en primera línia, quan ja no hi tenen res a fer. Les enquestes pronostiquen una caiguda brutal en els expectatives de vot. Tant forta que perilla quedar en un cinquè o sisè lloc, en el Parlament, just abans que la CUP. I si això passa, és evident que la força municipalista que ara ostenta també quedarà relegada a llocs secundaris. No és una bona notícia pel país, tot i que han fet mèrits per arribar al lloc on els posen les enquestes.
Només ERC, avança significativament, amb una lleugera millora del PSC , i el manteniment de la resta de forces polítiques. Amb tot, el procés sobiranista pot passar per noves turbulències que vagin a càrrec d’ERC i el que ara compten en recollir els mèrits, podria canviar-se per recollir les ires de la gent, quan vegin un resultat ni esperat ni desitjat, en un fallit referèndum unilateral. Està tot obert, i encara les prediccions son prematures. Esperem unes poques setmanes més, i veurem si anem a votar, però no en un referèndum, sinó en unes eleccions al Parlament .En  aquest cas, veurem si es compleixen els vaticinis de les enquestes actuals. Temps al temps.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?